Hopp til innhold

Sankt Gallen (kanton)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sankt Gallen
Sankt Gallen (de)
Saint-Gall (fr)
San Gallo (it)
Son Gagl (rm)

Flagg

Våpen

LandSveits’ flagg Sveits
StatusKanton
Grunnlagt1803
HovedstadSankt Gallen
Areal2 030,75 km²
Befolkning507 697[1] (2018)
Bef.tetthet250 innb./km²
Høyde o.h.668 meter
Språktysk (88 %)
Inntreden i edsforbundet1803
Nettsidewww.sg.ch/
Kart
Sankt Gallen
47°20′00″N 9°10′00″Ø

Sankt Gallen er en kanton i Sveits. Den grenser til Bodensee og kantonen Thurgau i nord, til Østerrike (Vorarlberg) og Liechtenstein i øst, Graubünden i sør og Glarus, Schwyz og Zürich i vest. Dessuten er Appenzell-kantonene Ausser- og Innerrhoden fullstendig omsluttet av St. Gallen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klosterstaten rundt fyrstabbediet St. Gallen hadde allerede vært et «vennligsinnet sted» (dvs. alliansepartner av det sveitsiske edsforbundet) siden 1451. Likevel er ikke dagens kanton noen historisk enhet, selv om det tidligere abbediet utgjør en stor del av den. Kantonen St. Gallen ble først grunnlagt i 1803 ved sammenslåingen av de to kantonene Linth (minus Glarus og Schwyz) og Säntis (minus Appenzell). Disse hadde i sin tur blitt dannet fem år tidligere ved en sammenslåing av diverse sveitsiske kantoner, vasallstater og uavhengige områder.

Byer, kommuner og kretser[rediger | rediger kilde]

St. Gallen består av 88 kommuner (politische Gemeinden) som er sammenfattet til åtte valgkretser (Wahlkreise). Følgende byer har mer enn 10 000 innbyggere:

De åtte valgkretsene er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bilanz der ständigen Wohnbevölkerung nach Kanton, definitive Jahresergebnisse, 2018». statistisk byrå. Den føderale statistikknevnden. Besøkt 28. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]