Hopp til innhold

Viul Træsliperi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Viul Træsliperi ble etablert ved Askerudfossen i Randselva i 1893, ved et fossefall nær Viul i tidligere Norderhov herredskommune, nå Ringerike kommune i Buskerud. Bedriften hadde opprinnelig en årsproduksjon av tremasse på cirka 20 000 tonn. Sliperiet brant i 1904, ble bygd opp samme året. Produksjonen ble da utvidet til cirka 30 000 tonn.

Til å begynne med ble masseballene transportert med taubane til RandsfjordbanenEggemoen, en strekning på cirka 2,6 km. Da Roa–Hønefosslinjen sto klar i forbindelse med byggingen av Bergensbanen i 1909, ble det bygget taubane over elva og til Viul stasjon. Modernisering og kapasitetsutvidelser gjennom årene ga bedriften er årsproduksjon på cirka 75 000 tonn papirmasse i 1948. Det ble også etablert produksjon av eggebrett i en egen emballasjeavdeling på denne tiden, men produksjonen ble stanset på 1950-tallet på grunn av uenighet om rettighetene til produksjonsmetoden.

I 1961 ble sliperidelen av tresliperiet overtatt av Follum Fabrikker, som trengte masse. Massen ble fraktet som små flak til Follum med lastebil. Da Follums nye tresliperi sto klart i 1968 ble produksjonen på Viul trappet ned, og den opphørte helt fra høsten 1969. Etter nedleggelsen utnyttes fossefallet til kraftproduksjon.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata