Viktor Zubkov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Viktor Zubkov
Виктор Алексеевич Зубков (russisk)
Født15. sep. 1941[1]Rediger på Wikidata (82 år)
Arbat
BeskjeftigelsePolitiker, gründer, samfunnsøkonom Rediger på Wikidata
Embete
Akademisk gradDoktor nauk i økonomi
Utdannet vedSaint Petersburg State Agrarian University
PartiForent Russland
Sovjetunionens kommunistiske parti
Our Home – Russia
NasjonalitetSovjetunionen
Russland
Utmerkelser
16 oppføringer
Ærestegnets orden
1. klasse av Fedrelandets fortjenstorden
2. klasse av Fedrelandets fortjenstorden
3. klasse av Fedrelandets fortjenstorden
4. klasse av Orden for tjeneste for fedrelandet
Arbeidets røde fanes orden
Arbeidets veteran
Aleksander Nevskij-ordenen
Storkors av Ungarns fortjenstorden
Weapons of Honour
Æresøkonom
Russian Federation Government Certificate of Honour
Honorary citizen of Volgograd
Den hellige fyrst Daniel av Moskvas orden
Æresvåpen
Ungarns fortjenstorden
Signatur
Viktor Zubkovs signatur

Viktor Aleksejevitsj Zubkov (russisk: Виктор Алексеевич Зубков; født 15. september 1941 i Arbat i Sverdlovsk oblast i Sovjetunionen) er en politiker i Russland. Han var statsminister frem til 8. mai 2008, da avtroppende president Vladimir Putin ble valgt.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Familie[rediger | rediger kilde]

Zubkovs datter er gift med Anatolij Serdjukov, Russlands forsvarsminister.[2]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Zubkov ble uteksaminert fra det økonomiske fakultetet ved Leningrads jordbruksinstitutt i 1965 i byen Pusjkin utenfor Leningrad by. I 1966 gikk han inn i den sovjetiske hæren for en 18-måneders periode.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Fra 1967 til 1985 arbeidet han som direktør for forskjellige kolkoser rundt om i Leningrad oblast i Sovjetunionen. I perioden 1985 til 1991 hadde han flere ledende posisjoner i det sovjetiske kommunistpartiet, bl.a var han i 1989 til 1991 første-formann i Leningrad oblast sin høyeste komite innenfor kommunistpartiet.

I januar 1992 til november 1993 var han en av medlemmene i en byrådet i St. Petersburg, som var ledet av Vladimir Putin.

Fra 3. november 1993 til 30. november 1998 var Zubkov leder av «the Saint Petersburg Department of the State Tax Inspection» og samtidig formann i Skatteinspeksjonen for St. Petersburg.

I desember 1998, under Primakovs regjering, ble Skatteinspeksjonen reorganisert, og hans stilling opphørte, men han ble umiddelbart utnevnt til stillingen som sjef for Skattevesenet i St. Petersburg. 23. juli 1999 ble Zubkov utnevnt til viseskatteminister i Russland for den nordvestre regionen. Etter noen få dager ble han også utpekt som sjef for Skattedirektoratet for St. Petersburg og Leningrad oblast sine avdelinger av Skattedirektoratet.

12. august 1999 registrerte han seg som kandidat i guvenørvalget i Leningrad oblast, assistert av Boris Gryzlov som valgkampsjef, men han tapte valget til Valerij Serdjukov 19. september 1999 med 8,64 % av stemmene (fjerdeplass av 16 kandidater).

5. november 2001 forlot han sin stilling og ble utnevnt til visefinansminister i Russland og formann i en finansovervåkende komite, som skulle bekjemte hvitvasking av penger. 16. mars 2004, etter at Kasjanovs regjering gikk av, beholdt Zubkov sin stilling i Fradkovs første og andre regjeringer.

I en undersøkelse i 2006 av ulike politiske eksperter, ble Zubkov rangert som en den 84. mest innflytelsesrike politikeren.[3]

Statsminister[rediger | rediger kilde]

Zubkov ble nominert til statsminister i Russland 12. september 2007 av Putin. Nominasjonen ble anerkjent av Dumaen den 14. september 2007.

Noen analytikere så på forfremmelsen av Zubkov var Putins valg av etterfølger. Det vil da følge mønsteret etablert av president Boris Jeltsin, som utnevnte Putin som statsminister 9. august 1999, før han gikk av 31. desember og utnevnte Putin som sin etterfølger. Andre ser på Zubkov som en mere «teknisk» statsminister for å sørge for mer konkurranse blant mulige kandidater.[4] Putin har selv sagt at det er fem personer som kan bli president etter han, inklusive Zubkov.[5]

13. september 2007 sa Zubkov at han selv kunne stille som presidentkandidat.[6] Men i desember 2007 ga Putin sin støtte til Dmitrij Medvedev til presidentvalget i Russland i 2008, noe som effektivt knuste Zubkovs håp om å bli president. Medvedev vant valget, og ble tatt i ed som president etter Putin i en seremoni i Kreml 7. mai 2008.[7] Bare noen timer etter utnevnelsen og som en av sine første offisielle handlinger, nominerte han tidligere president Putin som kandidat til statsminister i Russland.[7] Putin ble så valgt av parlamentet til ny statsminister dagen etterpå.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]