Boris Gryzlov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Boris Gryzlov
Født15. des. 1950[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (72 år)
Vladivostok[5][6][3]
BeskjeftigelsePolitiker, medlem av Statsdumaen Rediger på Wikidata
Embete
 • Medlem av Europarådets parlamentarikerforsamling (2000–2001)
 • Minister of Internal Affairs of Russia (2001–2003)
 • leder av Statsdumaen (2003–2011)
 • Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the Russian Federation to the Republic of Belarus (2022–)
 • medlem av Statsdumaen (femte statsduma)
 • medlem av Statsdumaen (fjerde statsduma, 2003–2007)
 • medlem av Statsdumaen (tredje statsduma, 2000–2003) Rediger på Wikidata
Akademisk gradPhD in Political Science
Utdannet vedSaint Petersburg State University of Telecommunications
PartiForent Russland
Sovjetunionens kommunistiske parti
Enhet
NasjonalitetSovjetunionen
Russland
Medlem avEuroparådets parlamentarikerforsamling
femte statsduma
fjerde statsduma
tredje statsduma
Utmerkelser
11 oppføringer
Æresordenen
2. klasse av Fedrelandets fortjenstorden
3. klasse av Fedrelandets fortjenstorden
Aleksander Nevskij-ordenen
Stolypin Medal, 2nd class
Order of the Badge of Honour
Russian Federation Government Certificate of Honour
Æresvåpen
1. klasse av Fedrelandets fortjenstorden
Dostyk-ordenen av første klasse
Honorary citizen of Vladivostok
Signatur
Boris Gryzlovs signatur

Boris Vjatsjeslavovitsj Gryzlov (russisk: Борис Вячеславович Грызлов; født 15. desember 1950 i Vladivostok) er en russisk politiker og nåværende leder for den russiske nasjonalforsamlingen (Statsdumaen). Han er en av lederne for Russlands største politiske parti, Forent Russland. Gryzlov er en nær alliert av den russiske statsministeren Vladimir Putin.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Gryzlov ble født i Vladivostok og vokste opp i Vladimir Putins hjemby St. Petersburg. Han ble uteksaminert fra Leningrads elektriske institutt for kommunikasjoner i 1973 og arbeidet som radio-ingeniør. Han ble ikke en offentlig person før i 1999, da han i desember ble valgt inn i den russiske Dumaen som medlem av Sergej Sjojgus Enhetsparti. I januar 2000 ble han leder for Enhetspartiets fraksjon i Dumaen.

Innenriksminister[rediger | rediger kilde]

I mars 2001 ble han utnevnt til Russlands innenriksminister. I denne stillingen erklærte Gryzlov at hans prioriteter var kamp mot terrorisme og korrupsjon. Han er ansvarlig for den beryktede «varulver i epåletter» (russisk: oborotni v pogonah)-etterforskningen av korrupte polititjenestemenn. Uttrykket «varulver i epåletter» ble funnet på av Gryzlov selv, og ble raskt et ordtak og et ironisk mem. Kritikere beskyldte Gryzlov for å bruke denne etterforskningen til å øke sin egen popularitet i forkant av det russiske parlamentsvalget i 2003.

Han støttet Kremls politikk i Tsjetsjenia og ble kjent som en lojal støttespiller for den russiske presidenten.

I august 2001 hevdet Boris Gryzlov at opp til 100 industrivirksomheter i St. Petersburg, inkludert Petersburg drivstoffselskap, byens største bensinstasjonselskap, samt fire større havner i Nordvest-Russland, St. Petersburg, Kaliningrad, Arkhangelsk og Murmansk, var kontrollert av Tambovgjengen.[7] I mai 2002 sendte han en kommisjon til St. Petersburg for å etterforske korrupsjonsbeskyldninger innen byens bensinmarked. Etterforskningen ble igangsatt etter at Faeton bensinselskap, byens nest største bensinstasjonselskap, i april hadde klaget til både Gryzlov og statsadvokaten over at St. Petersburgs byadministrasjon hadde gitt fortrinnsrett til Petersburg drivstoffselskap.[8] Etterforskningen fikk imidlertid ingen åpenbare konsekvenser.

Nasjonalforsamlingens leder[rediger | rediger kilde]

Han vendte tilbake til partipolitikk før et år var gått, og i november 2002 ble han leder for Forent Russland, en sentrumsorientert pro-Putingruppe som oppsto fra Enhetspartiet og flere andre bevegelser, som var pro-regjeringssinnet, slo seg sammen med dem. I desember 2003 ble Boris Gryzlov valgt til leder av den russiske Dumaen.

Som leder av Forent Russland ble han ofte beskyldt av opposisjonspolitikere for regjeringsbyråkrati og ineffektivitet og for implisitt å støtte alle handlinger som Putin og regjeringen foretok. I 2007 gjorde partiet visse immrømmelser overfor folkelige krav (f.eks. å angripe Mikhail Zurabov, som er en av de mest upopulære ministrene i Russland).

I 2007 karakteriserte Boris Gryzlov partiet sitt som et konservativt parti.

Minneverdige sitater[rediger | rediger kilde]

En gang i 2005 sa Gryzlov: «Parlamentet er ikke et sted for politiske diskusjoner.»[9][10] Han ble omfattende kritisert og latterliggjort av russiske liberalere for denne uttalelsen.

Etter parlamentsvalget i 2007 svarte Gryzlov på kritikk av påstaått valgfusk: «De kaster ikke noen tvil over det endelige resultatet. Det faktum at disse uregelmessighetene har blitt registrert viser at vi har et gjennomsiktig valgsystem.»

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Munzinger Personen, oppført som Boris Gryslow, Munzinger IBA 00000023696, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ www.upi.com[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b www.klgates.com[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ visualrian.ru[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ eur-lex.europa.eu[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ www.klgates.com[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ «Newsweek details Putin's alleged organized crime ties...», The Jamestown Foundation, Monitor, vol. 7, no. 155, 27. august 2001. Besøkt 30. april 2009
 8. ^ Business - IN BRIEF, St. Petersburg Times. Besøkt 2008-11-27
 9. ^ «Gary Kasparov On Putin». PostGlobal. 2. august 2006. Besøkt 27. november 2008. 
 10. ^ Zarakhovitsj, Jurij (4. mars 2007). «Russians Protest Putin's Rule». TIME. Arkivert fra originalen 14. januar 2009. Besøkt 27. november 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]