Boris Gryzlov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Boris Gryzlov
Boris Gryzlov 2018.jpg
Født15. desember 1950[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (69 år)
Vladivostok[5][6][3]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Saint Petersburg State University of TelecommunicationsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker[7][8][9]Rediger på Wikidata
Parti Forent RusslandRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sovjetunionen, RusslandRediger på Wikidata
Medlem av Europarådets parlamentarikerforsamlingRediger på Wikidata
Utmerkelser
8 oppføringer
Æresordenen, 2. klasse av Fedrelandets fortjenstorden, 3. klasse av Fedrelandets fortjenstorden, Aleksander Nevskij-ordenen, Stolypin-medaljen, Order of the Badge of Honour, Russian Federation Government Certificate of Honour, æresvåpenRediger på Wikidata
Signatur
Boris Gryzlovs signatur

Boris Vjatsjeslavovitsj Gryzlov (russisk: Борис Вячеславович Грызлов; født 15. desember 1950 i Vladivostok) er en russisk politiker og nåværende leder for den russiske nasjonalforsamlingen (Statsdumaen). Han er en av lederne for Russlands største politiske parti, Forent Russland. Boris Gryzlov er en nær alliert av den russiske statsministeren Vladimir Putin.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Gryzlov ble født i Vladivostok og vokste opp i Vladimir Putins hjemby Sankt Petersburg. Han ble uteksaminert fra Leningrads Elektriske Institutt for Kommunikasjoner i 1973 og arbeidet som radio-ingeniør. Han ble ikke en offentlig person før i 1999, da han i desember ble valgt inn i den russiske Dumaen som medlem av Sergej Sjojgus Enhetsparti. I januar 2000 ble han leder for Enhetspartiets fraksjon i Dumaen.

Innenriksminister[rediger | rediger kilde]

I mars 2001 ble han utnevnt til Russlands innenriksminister. I denne stillingen erklærte Gryzlov at hans prioriteter var kamp mot terrorisme og korrupsjon. Han er ansvarlig for den beryktede «varulver i epåletter» (rus. oborotni v pogonah)-etterforskningen av korrupte polititjenestemenn. Uttrykket «varulver i epåletter» ble funnet på av Gryzlov selv, og ble raskt et ordtak og et ironisk mem. Kritikere beskyldte Gryzlov for å bruke denne etterforskningen til å øke sin egen popularitet i forkant av det russiske parlamentsvalget i 2003.

Han støttet Kremls politikk i Tsjetsjenia og ble kjent som en lojal støttespiller for den russiske presidenten.

I august 2001 hevdet Boris Gryzlov at opp til 100 industrivirksomheter i Sankt Petersburg, inkludert Petersburg drivstoffselskap, byens største bensinstasjonselskap, samt fire større havner i Nordvest-Russland, St. Petersburg, Kaliningrad, Arkhangelsk og Murmansk, var kontrollert av Tambovgjengen.[10] I mai 2002 sendte han en kommisjon til St. Petersburg for å etterforske korrupsjonsbeskyldninger innen byens bensinmarked. Etterforskningen ble igangsatt etter at Faeton bensinselskap, byens nest største bensinstasjonselskap, i april hadde klaget til både Gryzlov og statsadvokaten over at Sankt Petersburgs byadministrasjon hadde gitt fortrinnsrett til Petersburg drivstoffselskap.[11] Etterforskningen fikk imidlertid ingen åpenbare konsekvenser.

Nasjonalforsamlingens leder[rediger | rediger kilde]

Han vendte tilbake til partipolitikk før et år var gått, og i november 2002 ble han leder for Forent Russland, en sentrumsorientert pro-Putingruppe som oppsto fra Enhetspartiet og flere andre bevegelser som var pro-regjeringen slo seg sammen med dem. I desember 2003 ble Boris Gryzlov valgt til leder av den russiske Dumaen.

Som leder av Forent Russland ble han ofte beskyldt av opposisjonspolitikere for regjeringsbyråkrati og ineffektivitet og for implisitt å støtte alle handlinger som Putin og regjeringen foretok. I 2007 gjorde partiet visse immrømmelser overfor folkelige krav (f.eks. å angripe Mikhail Zurabov, som er en av de mest upopulære ministrene i Russland).

I 2007 karakteriserte Boris Gryzlov partiet sitt som et konservativt parti.

Minneverdige sitater[rediger | rediger kilde]

En gang i 2005 sa Gryzlov: «Parlamentet er ikke et sted for politiske diskusjoner.»[12][13] Han ble omfattende kritisert og latterliggjort av russiske liberalere for denne uttalelsen.

Etter parlamentsvalget i 2007 svarte Gryzlov på kritikk av påstaått valgfusk: «De kaster ikke noen tvil over det endelige resultatet. Det faktum at disse uregelmessighetene har blitt registrert viser at vi har et gjennomsiktig valgsystem.»

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]