Viktor Tsjernomyrdin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Viktor Tsjernomyrdin
ЧЕРНОМЫРДИН Виктор Степанович.jpg
Født9. april 1938
Orenburg
Død3. november 2010 (72 år)
Moskva
GravlagtNovodevitsjijkirkegården
Utdannet ved Samara State Technical University, Moscow State Open University
Beskjeftigelse Politiker, diplomat, samfunnsøkonom
PartiOur Home – Russia, Sovjetunionens kommunistiske parti
NasjonalitetRussland
Medlem avSentralkomiteen i det sovjetiske kommunistpartiet, Europarådets parlamentarikerforsamling
Utmerkelser
13 oppføringer
Oktoberrevolusjonsordenen, 1. klasse av Fedrelandets fortjenstorden, 2. klasse av Fedrelandets fortjenstorden, 3. klasse av Fedrelandets fortjenstorden, 4. klasse av Orden for tjeneste for fedrelandet, Arbeidets røde fanes orden, Ærestegnets orden, Vennskapsordenen, Minnemedaljen for Kazans tusenårsjubileum, Medalje ved Moskvas 850-årsjubileum, Parasat-ordenen, 3. klasse av Ordenen for fortjenester, 2. klasse av Sergij Radonezjskij-ordenen

Viktor Stepanovitsj Tsjernomyrdin (russisk: Ви́ктор Степа́нович Черномы́рдин, født 9. april 1938 i Tsjornij Otrog i det som i dag er Orenburg oblast, død 3. november 2010 i Moskva) var en russisk politiker. Tsjernomyrdin var statsminister i Russland fra 1992 til 1998, og fungerende statsminister i 1998. Han var fungerende president 5.–6. november 1996.

Tjernomyrdin ble av Boris Jeltsin gjort til vise statsminister med ansvar for energisaker i mai 1992. I desember samme år ble han Russlands statsminister, en post han innehadde fram til 1998. I april 1995 var han initiativtaker til etableringen av partiet Vårt hjem - Russland, som var tiltenkt å bli en viktig maktfaktor i parlamentet. Imidlertid mislyktes partiet i valget samme år og fikk kun 10% av stemmene.

Tjernomyrdin gikk av som statsminister i mars 1998. Etter den finansielle krisen i Russland i august samme år foreslo president Boris Jeltsin Tjernomyrdin til ny statsminister, men dumaen nedstemte forslaget.

Viktor Tjernomyrdin ble innvalgt som representant til dumaen i desember 1999, en post han fratrådte, og ble i stedet fra 2001 til 2009 Russlands ambassadør i Ukraina.

I 2009 ble han rådgiver for president Dmitrij Medvedev.

Tjernomyrdin døde den 3. november 2010, etter en tids sykdom.

RusslandDenne Russland- og politikerrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.