Viking Fottøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Viking Fottøy
LandNorge
Gummistøvelproduksjon på fabrikken i Askim

Viking Fottøy AS er en norskeid skoprodusent. Firmaet ble etablert i 1920 i Askim av P. M. Røwde. Viking Fottøy produserer hovedsakelig sko og støvler i vannavstøtende materiale slik som gummi og Gore-Tex. Viking er et av Norges eldste varemerker.[trenger referanse]

I 1986 ble bedriften oppkjøpt av Orkla og i 2000 ble det solgt til den nederlandske Hevea-gruppen. I januar 2007 ble firmaet kjøpt tilbake av det norske konsernet Bertel O. Steen.

Viking har sitt hovedkontor på Lørenskog like utenfor Oslo med salgskontorer i Sverige, Danmark, Tyskland og Finland samt distributører i Island, Frankrike, Sveits, Italia, Tsjekkia, Slovakia, Polen, Kina, Storbritannia, Nederland, Bulgaria, Kypros og Canada.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den 17. januar 1920 ble Vikings gummivarefabrikk grunnlagt i Askim i Norge. Det første produktet som ble fremstilt ved fabrikken var kalosjer som skulle hindre at lærsko ble gjørmete eller våte. Etter hvert utvidet Viking produksjonen til gummistøvler, sko, støvletter, sandaler, fotballsko og fra 1931 ble det også produsert gummidekk til kjøretøy.

I 1934 brant fabrikken ned til grunnen. En ny og mer drifts-effektiv fabrikk ble bygd, og ikke lenge etterpå steg produksjonstallene til 10 000 par kalosjer, 1200 par sko, 100 bildekk og 500 sykkeldekk per dag. Med sine 1100 ansatte var Viking en av landets største arbeidsplasser i denne perioden.

På 1950- og 60-tallet opplevde både Viking og Norge en enorm vekst. Overfloden av billig vannkraft fra nybygde demninger med ubegrenset tilgang på vann gjorde at nye industribedrifter etablerte seg over hele landet. Viking vokste også og grunnla flere avdelinger mange steder i Norge.

I 1971 ble selskapet omorganiser under navnet Viking-Askim og med fabrikker i Askim, Mjøndalen, Stavanger, Oslo (Gummifabrikken National), Langevåg (skumgummi), Hokksund, Otta og Rjukan. I 1984 ble produksjonen av dekk skilt ut i selskapet Viking Dekk som ble overtatt av det svenske Gislaved. 1970-tallet ble et vendepunkt for Viking. Nye og billigere råmaterialer og dyrere arbeidskraft tvang Viking til å tenke nytt. Derfor lanserte Viking i 1971 et nytt produkt: Cherrox – som var og er en svært populær støvel til barn. Nye produksjonsmetoder og materialsammensetninger ga Viking muligheten til å bli enda mer nyskapende. I 1992 var Viking en av de første til å bruke GORE-TEX membranen i støvler.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]