Hopp til innhold

Victor/Victoria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Victor/Victoria
Generell informasjon
SjangerMusikalkomedie
Utgivelsesår
  • 16. mars 1982 (1982-03-16) (USA)
Prod.land
  • Storbritannia
  • USA
Lengde133 min[1]
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBlake Edwards
Produsent
Manusforfatter
  • Blake Edwards
  • Hans Hoemburg
Basert påViktor und Viktoria 
av Reinhold Schünzel
Musikk
SjeffotografDick Bush
KlippRalph E. Winters
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskapMGM/UA Entertainment Co.
Eksterne lenker

Victor/Victoria er en britisk-amerikansk[2] musikalkomedie fra 1982, som handler om sangerinnen Victoria, som har vanskeligheter få finne en jobb, og derfor gir seg ut for å være en mann som spiller kvinne. Dette fungerer godt inntil en mann forelsker seg i henne. Filmen er en travesti, der transvestisme og kjønnsidentiet er de sentrale temaene. Den er en nyinnspilling av den tyske filmen Viktor und Viktoria (1933).

Victor/Victoria vant Oscar for beste originalmusikk og ble nominert til flere andre Oscarpriser.[3]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1934 er Carroll Todd, et aldrende homofilt medlem ved Club Chez Lui i Paris, vitne til at Labisse - eieren av klubben - arrangerer audition for en skrøpelig og fattig sopran, ved navn Victoria Grant. Etter hennes mislykkede audition, vender Victoria tilbake til hotell-rommet sitt. Men der risikerer hun snart å bli kastet ut, ettersom hun ikke klarer å betale for å bo der. Den kvelden kommer Richard, som Toddy er romantisk involvert med, innom den samme Club Chez. Han oppildner Toddy til et slagsmål som resulterer i store skader. Labisse gir derfor Toddy sparken, og utestenger ham fra klubben sin. Når han går hjem, ser han Victoria ved en restaurant. Hun inviterer ham til å slå seg med henne. Siden ingen av dem kan betale for måltidet ved restauranten, har hun en plan om å dumpe en kakerlakk i salaten for å unngå å betale.

De går deretter hjem til Toddy, hvor han får inspirasjon til å late som Victoria er en mann og deretter presentere henne for Andre Cassell, den mest suksessrike talent-agenten i Paris. Cassell aksepterer henne under det fiktive navet grev Victor Grazinski, og de later som Victoria er en homofil polsk mann - som skal late som hun er en kvinnelig imitator, og Toddys nye kjæreste. Cassell gir henne straks en rolle ved et nattklubb-show. Blant gjestene denne kvelden er King Marchand, som visstnok skal være en gangster fra Chicago, og hans blonde kjæreste Norma Cassidy, samt livvakten deres Mr. Bernstein - også kjent som Squash. Victoria blir umiddelbart veldig populær, og King blir straks interessert i henne. Etter at Norma angriper King, og hun blir voldelig under en krangel, sender han henne snart tilbake til USA.

Fast bestemt på å avdekke sannheten om henne sniker King seg inn i Victoria og Toddys suite, og bekrefter mistankene hans når han spionerer på Victoria i badekaret. Tilbake i Chicago, er Norma fremdeles sint etter å ha blitt dumpet. Hun forteller Kings forretningspartner Sal Andretti at King har en affære med en annen mann. King inviterer deretter Victoria, Toddy og Cassell til Chez Lui. Men en ny konflikt bryter løs. Squash og Toddy blir begge arrestert, sammen med mange av klubbens klientell. Men King og Victoria klarer å komme seg unna. King kysser Victoria, og later som han ikke bryr seg om Victorias antatte kjønn. I mellomtiden ansetter Labisse en privatetterforsker, Charles Bovin, for å følge og etterforske Victor. Samtidig forsøker Victoria og King å leve sammen en stund, men å fortsette dette bedraget hennes anstrenger snart forholdet deres til bristepunktet.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «VICTOR VICTORIA (AA)» (engelsk). British Board of Film Classification. 17. februar 1982. Arkivert fra originalen 12. oktober 2016. 
  2. ^ «Victor Victoria (1982)» (engelsk). British Film Institute. Arkivert fra originalen 22. februar 2016. 
  3. ^ «The 55th Academy Awards» (engelsk). Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Arkivert fra originalen 6. september 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]