Robert Preston

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Robert Preston
Robert Preston-publicity.jpg
Født Robert Preston Meservey
8. juni 1918
Newton i Massachusetts
Død 21. mars 1987 (68 år)
Montecito i California
Ektefelle Catherine Craig (1940-1987) (hans død)
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Tony Award for Best Actor in a Musical, Tony Award for Best Actor in a Musical
Aktive år 1938–1985
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Robert Preston (født 8. juni 1918, død 21. mars 1987) var en amerikansk teater og filmskuespiller.

Preston spilte i mange berømte filmer fra Hollywood, hovedsakelig med det ville vesten som bakgrunn. Men han er muligens mest kjent for sin rolle som «Professor» Harold Hill i Meredith Willson sin musikalske film The Music Man fra 1962. Han vant en Tony Award for sin opptreden i den opprinnelige Broadway-produksjonen av denne filmen i 1957.

Robert Preston dukket opp på forsiden av Time Magazine den 21. juli 1958. I 1965 ble han den mannlige delen av en duo som ledet musikalen, «I Do! I Do!» der han spilte mot Mary Martin. Han vant sin andre Tony Award for denne musikalen og i 1974, spilte han mot skuespilleren Bernadette Peters i Jerry Hermans Broadway-musikal «Mack and Mabel» som Mack Sennett, den berømte stumfilm-regissøren hadde ansvaret for å redigere.

I 1961 ble Preston bedt om å gjøre et opptak som en del av et program ved presidentens råd for fysisk trening for å få flere skolebarn til å gjøre mer daglig mosjon. Sangen, «kyllingfett», skrevet av Meredith Willson og utført av Robert Preston med fullt orkester-akkompagnement, ble distribuert til mangfoldige skoler over hele landet og den ble spilt for studenter hver morgen. Sangen ble senere en overraskende og uventet hit og en del av mange baby-boomers barndomsminner.

Selv om Preston ikke var noe særlig kjent for sin sangstemme, dukket han opp i flere andre filmmusikaler og teateroppsetninger, spesielt kjent av disse er Mame (1974) og Victor / Victoria (1982), som han mottok en Oscar-nominasjon for. Hans aller siste rolle i en teatralsk film var i The Last Starfighter (1984), der han spilte en intergalaktiske svindler. Robert Preston døde av lungekreft i 1987, i en alder av 68 år.