Via Claudia Augusta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skilt i Bayern

Via Claudia Augusta var en romervei som forbandt de sydtyske områdene med Nord-Italia.

Kort beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Fra Mertingen følger veien Donaus bielv Lech motstrøms gjennom romerprovinsen Vindelicia over Augsburg (Augusta Vindelicorum) til Füssen. Videre gjennom provinsen Raetia over Fern- og Reschenpasset til elven Etsch som følges til Trient (Tridentum). Her deler veien seg i en vestlig gren via Verona til elven Po og en østlig over Feltre til Adriaterhavet nordøst for Venezia (Altinum).

Historie[rediger | rediger kilde]

Veien ble påbegynt under keiser Augustus og fullført av etterfølgeren og stesønnen keiser Claudius som veien er oppkalt etter.

I de første århundrene av vår tidsregning var Via Claudia den viktigste forbindelsen mellom Adriaterhavet/Posletta og Donauområdet, og i årenes løp dannet det seg en livskraftig infrastruktur med gjestgiverier og skyss-stasjoner som i mange tilfeller vokste til byer.

Via Claudia mistet noe av sin betydning da romerne bygde en ny forgreining over Brennerpasset på 100-tallet. Men som regional trafikkåre var veien viktig helt inn i middelalderen.

Sporene etter den gamle veien kan fortsatt sees langs hele strekningen. Ved den oppdemte Forggensee forsvinner traseen når vannet stiger i vårløsningen, men blir klart synlig igjen når vannet tappes ned om vinteren.

Kopi av en romersk Milepæl på Via Claudia ved Unterdießen, Landkreis Landsberg am Lech

Nytt liv[rediger | rediger kilde]

På midten av 1990-tallet ble Via Claudia gjenoppdaget og utviklet som en reisevei for kulturelt og kulinarisk interesserte turister. Det er også blitt en populær sykkeltrase, og mange syklister bruker en ferieuke til å krysse Alpene på Via Claudia.

I Tyskland og Østerrike er ruten for det meste godt skiltet og dokumentert, noe mer mangelfullt i Italia. Men langs hele strekningen kan det mangle skilt som følge av vandalisme eller byggearbeider. Over Fernpasset og Reschenpasset settes det tidvis opp busser med muligheter for sykkeltransport.

Steder langs Via Claudia Augusta
Vest-Tyskland Mertingen
Meitingen
Langweid am Lech
Augsburg
Königsbrunn
Landsberg am Lech
Epfach
Burggen
Roßhaupten
Füssen
Østerrike Vils
Reutte
Fernpasset
Imst
Zams
Landeck
Fliess
Fiss
NaudersFinstermünz
Italia Reschenpasset
Glurns/Glorenza
Meran/Merano
Bozen/Bolzano
Neumarkt/Egna
Trient/Trento
Feltre
Altinum (Venezia)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]