Altinum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Provinsen Venezia

Altinum var en gammel kystby sørøst for Tarvisium (nå Treviso), i Italia. I dag heter stedet Altino og er en frazione i kommunen Quarto d'Altino med ca. 100 innbyggere og et historisk museum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Funn og venetianske gravinnskrifter viser at Altinum var betydningsfull allerede så tidlig som det femte århundre f. Kr. Betydningen ble enda større da romernes økte sin innflytelse i regionen, og spesielt etter byggingen av Via Annia (131 f.Kr.) som passerte gjennom og forbandt Atria med Aquileia. Oppturen fortsatte etter at Keiser Augustus og hans etterfølger Claudius lot bygge veien Via Claudia Augusta som startet i Altinum og nådde Romerrikets limes i nordøst ved Donau, en distanse på 560 km.

Altinum var nå en både vakker og strategisk viktig by, og dessuten svært velstående.

Nedgangen startet med at byen ble ødelagt av huneren Attila i 452 e.Kr. Innbyggerne forlot gradvis Altinum og søkte tilflukt på øyene i Venezialagunen i det området der Venezia senere ble bygget. I år 568 ble byen erobret av langobardene og det satte ytterligere fart på emigrasjonen ut til øyene. På 900-1000-tallet ble Altinum fullstendig forlatt.

Byens grunnmurer er nettopp blitt oppdaget nær Marco Polo-flyplassen, flere kilometer nord for Venezia.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]