Zams

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zams

Våpen

LandØsterrikes flagg Østerrike
DelstatFlagget til Tirol Tirol
DistriktLandeck
Ligger vedInn
Postnummer6511
Retningsnummer05442
Areal125,04 km²[1]
Befolkning3 409[2] (2018)
Bef.tetthet27,26 innb./km²
Høyde o.h.767 meter
Nettsidewww.zams.gv.at
Kart
Zams
47°09′28″N 10°35′22″Ø

Mot Zams Rauer Kopf (2811 moh) og Zammer Loch ravinen.

Zams er en kommune i Oberinntal i distriktet Landeck, delstaten Tirol i Østerrike og ligger i den samme dalbunnen som nabokommunen Landeck.

Under en brann i 1911 brant halvparten av landsbyen og kirka ned, men kirketårnet ble stående. Den nye kirka ble bygget opp 50 meter unna, og det frittstående kirketårnet er stedets viktigste kjennemerke.

Zams ligger i en dalbunn nær Inn og Sanna på grensen av De nordlige kalkalper og Sentral-Alpene. Stedet er fra gammelt av et trafikalt knutepunkt: Her møtes veiene fra Vinschgau, Engadin, Bayern og Bodensjøområdet.

Nabokommuner er Bach, Fliess, Flirsch, Gramais, Grins, Imst, Kaisers, Landeck, Schönwies, Stanz bei Landeck, Strengen, Wenns

Klimaet preges av den alpine beliggenheten i Inntal. Det er lite nedbør og dalbunnen er beskyttet mot vind slik at stedet har et mildt mikroklima høyden tatt i betraktning.

Mens de fleste andre steder i Landeck er preget av turisme er det i Zams et variert utvalg næringer, som industri, håndverk, handel og andre tjenesteytende næringer. Ca 5% av befolkningen er beskjeftiget i jordbruk, stort sett som bigeskjeft.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Venetbanen har åpnet Venetmassivet for vintersport. Om sommeren er Zamst et yndet mål for fjellvandrere og paraglidere. Den mye brukte sykkelruta på romerveien Via Claudia Augusta og den europeiske vandrerveien E5 fra Oberstdorf til Adria passerer Zams.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]