Vi som elsket hverandre så høyt…

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vi som elsket hverandre så høyt...
orig. C'eravamo tanto amati
Generell informasjon
SjangerDrama / Komedie
Utgivelsesår1974
Prod.landItalia
Lengde2 t. 4 min.
SpråkItaliensk
Aldersgrense 12 (Norge)
Bak kamera
RegiEttore Scola
ProdusentCarlo Ponti
Romano Dandi
ManusforfatterAge & Scarpelli
Ettore Scola
MusikkArmando Trovajoli
SjeffotografClaudio Cirillo
KlippRaimondo Crociani
Foran kamera
Hovedrolle(r)Stefania Sandrelli
Vittorio Gassman
Nino Manfredi
Stefano Satta Flores
Annen informasjon
Filmformat 1.85 : 1
Premiere21. desember 1974 (Italia)
23. mai 1977 (USA)
Eksterne lenker

Vi som elsket hverandre så høyt... (originaltittel: C'eravamo tanto amati) er en italiensk dramakomedie fra 1974 regissert av Ettore Scola.[1] Filmen handler om tre venner som møtes igjen flere år etter at de kjempet sammen i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. De hadde samme politiske holdninger den gang. Men forskjellig klassebakgrunn og ulike livsskjebner skiller dem etter krigen. De forelsker seg i tur og orden i den samme kvinnen.

Filmen ble belønnet med den franske Cesar-prisen for beste utenlandske film.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Gianni, Antonio og Nicola var del av en motstandsbevegelse under krigen. Etter krigen forsøker de å komme tilbake til sine sivile liv. Antonio er sykepleier ved et sykehus, hvor han ble vanvittig forelsket i en jente ved navn Luciana. Gianni er assistent ved et advokat-firma, hvis leder, La Rosa, stiller som nestleder for Sosialist-partiet. Nicola finner seg arbeid ved et gymnas, gifter seg med en kvinne som heter Gabriella og fikk et barn - Tommasino. Han var en intellektuell idealist, aktivt medlem av det italienske kommunistpartiet, og en lidenskapelig film-tilhenger.

Historien hopper deretter tre år etter verdenskrigen, når Antonio skal spise lunsj samen med Luciana ved en restaurant når Gianni tilfeldigvis går forbi. Antonio blir begeistret, og han begynner å snakke om deres tidligere tilværelse under andre verdenskrig. Luciana og Gianni hører ikke på ham, for de og blir snart forelsket med hverandre uten at Antonio legger merke til det. Men Gianni og Luciana forteller etter hvert Antonio om deres affære.

Rundt samme tid mister Nicola lærer-jobben etter et voldsomt krangel med sin overordnede om en film. Kona hans ber ham be om unnskyldning for å få tilbake jobben hans, noe han ikke ønsker. Han forlater sin kone og barnet deres, for å reise til Roma og finne Antonio. Gianni og Luciana begynner å leve sammen, og Gianni får seg jobb i firmaet som advokat. Han blir snart bedt om å forsvare en eiendomsutbygger i en rettssak etter at to av hans ansatte til å dø fordi de ikke respekterte nødvendige sikkerhetstiltak. Men Gianni nekter å ta saken, i det Elide, klientens yngste datter, kommer og blir umiddelbart forelsket i Gianni.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]