Verka Serduchka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Verka Serduchka
Verka Serduchka ESC 2007.JPG
FødtAndrij Mykhajlovytsj Danylko
2. oktober 1973 (44 år)
Poltava
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Sanger, skuespiller, presentatør, lyriker, filmmusikkomponist, regissør, manusforfatter, humor
NasjonalitetSovjetunionen, Ukraina
Utmerkelser Merited Artist of Ukraine, People's Artist of Ukraine

Andrij Mykhajlovytsj Danylko (Ukrainsk: Андрій Михайлович Данилко) (født 2. oktober 1973 i Poltava i Ukraina), bedre kjent i rollen som Verka Serduchka (på ukrainsk: Вєрка Сердючка, norsk transkripsjon: Vjerka Serdjutsjka), en flamboyant middelaldrende kvinne, er en ukrainsk komiker og underholdningsartist. Artisten ble nummer to i Eurovision Song Contest 2007 i Helsingfors og er en populær karakter i Russland, men samtidig en kontroversiell figur i hjemlandet Ukraina.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Danylko har opptrådt som sin figur Verka Serduchka siden tidlig på 90-tallet. Figurens navn ble oppfunnet av Danylko til den russiske humorkonkurransen KVN for studenter, hvor det tilfeldig valgte navnet Verka ble satt sammen med navnet til en tidligere klassekamerat, Anja Serduk. I tillegg til sceneopptredener innenfor dance og popsjangeren, har Danylko nylig opptrådt under hans ordentlige navn i flere ambiente musikkomposisjoner. Hans popularitet er imidlertid bygget opp hovedsakelig gjennom figuren Verka Serduchka, og de fleste av hans sceneopptredener gjøres også som denne figuren.

På slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet ledet han talkshowet SV-Show («SV» er en forkortelse for russiske: Спальный Вагон, «Spalnyj Vagon», som betyr «sovevogn») på russisk TV.

Eurovision Song Contest[rediger | rediger kilde]

Andrij Danylko ble, som Verka Serduchka, valgt til å representere Ukraina i den internasjonale finalen av Eurovision Song Contest 2007 i Helsingfors, Finland med sangen «Dancing Lasha Tumbai» som til slutt endte på andreplass.

Ukraina var forhånskvalifisert til finalen på grunn av topp-ti plasseringen til fjorårets deltaker, Tina Karol. Teksten til sangen «Dancing Lasha Tumbai» blir fremført på fire forskjellige språk; Tysk, Engelsk, Ukrainsk og Russisk.

Valget av Danylko som representant for landet ble ikke bare godt mottatt i Ukraina, og en av de nasjonale radiostasjonene organiserte i februar en protestaksjon for å vise deres misnøye med valget. Også medlemmer av det ukrainske parlamentet kritiserte Danylkos deltakelse, og beskrev den som «grotesk og vulgær».

Singelen til «Dancing Lasha Tumbai» nådde 28.-plass på den offisielle britiske singellisten (UK Singles Chart) 20. mai 2007, og ble med det første ikke-britiske ikke-vinnende Eurovision-deltaker som entret listen siden 1974. På grunn av dette hadde Danylko en kort opptreden over telefon i programmet The Graham Norton ShowBBC.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]