Hopp til innhold

Verka Serduchka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Verka Serduchka
FødtАндрій Михайлович Данилко
2. okt. 1973[1]Rediger på Wikidata (50 år)
Poltava
BeskjeftigelseSanger, komiker, arrangementvert, låtskriver, filmmusikkomponist, regissør, manusforfatter, humorist, skuespiller, TV-programleder, lyriker, sangtekstforfatter, imitator, plateartist Rediger på Wikidata
Utdannet vedKyiv Municipal Academy of Variety and Circus Arts
NasjonalitetSovjetunionen
Ukraina
UtmerkelserFolkets artist i Ukraina
Fortjenstutmerkelsen til ukrainske artister
3. klasse av Ukrainas fortjenstorden

Danylko uten sminke og kostyme i 2018.

Andrij Mykhajlovytsj Danylko (ukrainsk: Андрій Михайлович Данилко, født 2. oktober 1973 i Poltava i Ukraina), bedre kjent i rollen som Verka Serduchka (på ukrainsk: Вєрка Сердючка, norsk transkripsjon: Vjerka Serdjutsjka), en prangende middelaldrende kvinne, er en ukrainsk komiker og underholdningsartist. Artisten kom på andreplass i Eurovision Song Contest 2007 i Helsingfors med sangen «Dancing Lasha Tumbai».

Biografi[rediger | rediger kilde]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Danylko har opptrådt som sin figur Verka Serduchka siden tidlig i 1990-årene. Figurens navn ble oppfunnet av Danylko til den russiske humorkonkurransen KVN for studenter, hvor det tilfeldig valgte navnet Verka ble satt sammen med navnet til en tidligere klassekamerat, Anja Serduk.[2] I tillegg til sceneopptredener innenfor dance- og popsjangeren, har Danylko også opptrådt under hans ordentlige navn i flere ambiente musikkomposisjoner. Hans popularitet er imidlertid bygget opp hovedsakelig gjennom figuren Verka Serduchka, og de fleste av hans sceneopptredener gjøres også som denne figuren.

På slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet ledet han talkshowet SV-Show («SV» er en forkortelse for russiske: Спальный Вагон, «Spalnyj Vagon», som betyr «sovevogn») på russisk TV.[3]

Eurovision Song Contest[rediger | rediger kilde]

Andrij Danylko ble, som Verka Serduchka, valgt til å representere Ukraina i den internasjonale finalen av Eurovision Song Contest 2007 i Helsingfors, Finland med sangen «Dancing Lasha Tumbai» som til slutt endte på andreplass.

Ukraina var forhånskvalifisert til finalen på grunn av topp ti-plasseringen til deltakeren fra året før, Tina Karol. Teksten til sangen «Dancing Lasha Tumbai» blir fremført på de fire språkene tysk, engelsk, ukrainsk og russisk.

Valget av Danylko som representant for landet ble ikke bare godt mottatt i Ukraina, og en av de nasjonale radiostasjonene organiserte i februar en protestaksjon for å vise deres misnøye med valget. Også medlemmer av det ukrainske parlamentet kritiserte Danylkos deltakelse, og beskrev den som «grotesk og vulgær».

«Dancing Lasha Tumbai» nådde plass 28 på den offisielle britiske singellisten 20. mai 2007, og ble med det første ikke-britiske ikke-vinnende Eurovision-deltaker som entret listen siden 1974.[4][5] På grunn av dette hadde Danylko en kort opptreden over telefon i programmet The Graham Norton ShowBBC.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ČSFD, oppført som Věrka Serďučka, ČSFD person-ID 81241[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Verka Serduchka Biography, Discography, Chart History». Top40-Charts.com. Besøkt 11. mai 2019. 
  3. ^ «Verka Serduchka | Biography & History». AllMusic (engelsk). Besøkt 11. mai 2019. 
  4. ^ «dancing lasha tumbai | full Official Chart History | Official Charts Company». www.officialcharts.com (engelsk). Besøkt 11. mai 2019. 
  5. ^ «Don't worry: Verka Serduchka continues her career». Eurovisionworld (engelsk). 12. juli 2018. Besøkt 3. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger:
 Tina Karol med «Show Me Your Love» 
Ukraina i Eurovision Song Contest
Etterfølger:
 Ani Lorak med «Shady Lady»