Dance

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dance er en sjanger innen den dansemusikken som for det meste består av musikk laget ved hjelp av elektroniske instrumenter som synthesizere og samplere, og har unge mennesker som oppsøker dansegulv og klubber som målgruppe. Innunder sjangeren dance regnes blant annet stilene house, trance, eurodance og techno med alle deres undersjangere.

Dance kan kort beskrives med at musikken i alle undersjangrene har hovedfokus på basstrommen. Takten ligger på omkring 120 BPM (taktslag per minutt) i 4/4-takt, og det vanligste er at basstrommen ligger på taktslaget, men det finnes unntak.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dancens opprinnelse begynte med technostilen som Derrick May, Juan Atkins og Kevin Saunderson sto for i 1985. Dette var opprinnelig en musikkstil som for eno stor del ble inspirert av Kraftwerk og funkmusikk. Technoen utviklet seg i ulike retninger og skapte nye stiler, og sammen skapte alle de nye forgreningene sjangeren dance, med techno som en av undersjangrene.

Dancesjangerens hardere sound kunne man tidligere hovedsakelig finne på undergroundnivå, på ravefester og spesielle storby-klubber, mens «lettvekts-alternativene», som undersjangeren eurodance ble kalt, sakte, men sikkert overtok på vanlige diskotek. Til slutt kom det brede kommersielle gjennombruddet for hele sjangeren i Europa med en rekke låter som blandet hardere techno med mykere melodier, blant annet U 96s første hit «Das Boot» , en dance-remix av tittel-låten til filmen Das Boot. Et annet eksempel er LA Styles «James Brown is Dead».

Dancemusikk ble stor industri, og det store kommersielle gjennombruddet fikk undersjangeren eurodance i 1990-årene. I 2000-årene og på slutten av 1990-årene fikk house-stilen større innflytelse. Trance ble også veldig populært mot slutten av 1990-årene, men ikke så mye at den ble spilt i nevneverdig grad på radio.

I USA har ikke dancestilen blitt like kommersielt salgbar som i Europa.