Verdenssambandet av Demokratisk Ungdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Verdenssambandet av Demokratisk Ungdom (VDU) (engelsk: World Federation of Democratic Youth) er en venstreorientert ungdomsorganisasjon som etter egne opplysninger en antiimperialistisk ungdomsorganisasjon.[1]

VDU ble etablert i London 10. november 1945Verdensungdomskonferansen. Først var organisasjonen en bred internasjonal ungdomsorganisasjon etablert i etterkant av den andre verdenskrigen. Men ved inngangen til den kalde krigen trakk de fleste vestlige organisasjonene seg ut på grunn av organisasjonens assosiasjoner med Sovjetunionen. Organisasjonen anses å være en etterfølger til Young Communist International.

Hovedkontoret til organisasjonen ligger i Budapest. Siden 1947 har VDU arrangert Verdensungdomsfestivalen. Organisasjonen kjemper mot fascisme, militarisme og rasisme, er for fred og internasjonal solidaritet. Den har over 160 medlemsorganisasjoner fra mer enn 100 land og representerer 300 millioner ungdommer. Medlemsorganisasjonene er stort sett sosialistisk orienterte.

I Norge er Ungkommunistene i Norge og Norges Kommunistiske Ungdomsforbund medlem av VDU.

Etter den kalde krigens slutt gikk organisasjonen inn i en krise da det største medlemmet, det sovjetiske Komsomol forsvant og det oppstod interne stridigheter. Noen ønsket en mer upolitisk struktur, mens andre ville beholde organisasjonen med venstreorientert profil. VDU overlevde krisen mellom 1989 og 1992 og holder i dag fast ved gamle tradisjoner som å arrangere Verdensungdomsfestivalen med jevne mellomrom.

Verdenssambandet av Demokratisk Ungdom har som ikke-statlig ungdomsorganisasjon konsultativ status i FNs økonomiske og sosiale råd.[2] VDU fikk Peace Messenger Award av FNs generalsekretær i 1987.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]