Hopp til innhold

Kinas kommunistiske ungdomsliga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kinas kommunistiske ungdomsliga
Stiftet1920
LandKina
HovedkontorBeijing
IdeologiMarxisme-leninisme, sosialisme med kinesiske særtrekk
Flagg
Nettstedwww.gqt.org.cn
Flagget til Den kinesiske kommunistiske ungdomsliga

Kinas kommunistiske ungdomsliga (kinesisk: 中国共产主义青年团, pinyin: Zhōngguó Gòngchǎnzhǔyì Qīngniántuán, kortform: 共青团, Gòngqīngtuán) er en av det kinesiske kommunistpartis masseorganisasjoner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den kommunistiske ungdomsliga ble dannet i 1922 under navnet Kinas sosialistiske ungdomsliga (中国社会主义青年团); skiftet til nåværende navn fulgte i 1925.

Under kulturrevolusjonen ble ungdomsligaen oppløst, og startet ikke opp igjen før i 1978. Med reform- og åpningspolitikken ble formidlingen av kommunistisk ideologi mindre vektlagt enn tidligere, og ungdomsligaen fikk mindre betydning for det politiske liv, selv om en rekke sentrale rikspolitikere fremdeles hadde sin bakgrunn i den også i mange år fremover.[1]

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

De ca. 70 millioner medlemmene (pr. 2003) er mellom 14 og 28 år gamle, og de fleste er skoleelever eller studenter.[2]

Organisasjonsstrukturen ligner på kommunistpartiets. Ungdomsligaen har også sin sentralkomité. Den er under ledelse av en «førstesekretær» som velges hvert femte år på en nasjonal representantkongress. Da blir også alle andre viktige embeder bekledt.

«Ungpionerene» er underlagt ungdomsligaen.

Ved siden av sentralkomiteen finnes en «komité for alminnelige anliggender», og den er av særlig betydning etter som den daglige drift bestemmes der. Ligaens førstesekretær (fra 2006: Hu Chunhua, er representant i Sentralkomiteen for det kinesiske kommunistparti.

Ungdomslegaen er den vigste av de ungdomsorganisasjoner som utgjør Den allkinesiske ungdomsføderasjon.[3]

Organisasjonens offisielle avis er Kinas Ungdomsdagblad (China Youth Daily, 中国青年报, Zhōngguó Qīngnián Bào) med et opplag på 400.000. Dets bilag Frysepunktet 冰点, Bīngdiǎn) er av og til blitt stanset av den statlige sensur, og var i en kortere periode forbudt i 2006.[4]

Kadersmie for kommunistpartiet[rediger | rediger kilde]

Ungdomnsorganisasjonen fungere som kadersmie for Det kinesiske kommunistparti. Hvert år blir ca. én million nye partimedlemmer rekruttert fra ungdomsligaen.[5]

Etter grunnleggelsen av Folkerepublikken i 1949 er undomsligaens ledere ofte rykket opp til sentrale verv i kommunistpartiet. Blant annet kan nevnes Hu Yaobang, som hadde vært førstesekretær for ungdomsligaen. Etter Tiananmenmassakeren i 1989 ble ledende politikere med bakgrunn fra ungdomsligaen straffet for sine mer liberale holdninger, ved det at de ikke kom i betraktning når toppverv etterhvert ble ledige.

Senere er denne systematiske tilsidesettelsen bortfalt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]