Vasilij Sokolovskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vasilij Sokolovskij
Vasily Sokolovsky.jpg
Født21. juli 1897[1][2][3]
Koźliki
Død10. mai 1968[1][2][3][4] (70 år)
Moskva[4]
Gravlagt Kremlmurens nekropolis
Utdannet ved M.V. Frunzes millitærakademi
Beskjeftigelse Politiker, offiser
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Sovjet-Russland (–1922), Sovjetunionen
Medlem av Sentralkomiteen i det sovjetiske kommunistpartiet
Utmerkelser
22 oppføringer
Storoffiser av Æreslegionen, Leninordenen, Medaljen for seier over Tyskland i Den store fedrelandskrigen, Røde fane-ordenen, storkorsridder av Order of the British Empire, kommandør av Legion of Merit, Helt av Sovjetunionen, Oktoberrevolusjonsordenen, Jubileumsmedaljen for 20-året for dannelsen av Arbeidernes og bøndenes røde hær, 1. klasse av Suvorovordenen, 1. klasse av Kutuzovordenen, Medaljen for forsvaret av Moskva, Medal "For the Liberation of Warsaw", Medal "For the Capture of Berlin", legionær av Legion of Merit, 3. klasse av Grunwald-korsets orden, æresvåpen med Sovjetunionens statsemblem i gull, ridderkors av Virtuti Militari, Medal "For Oder, Neisse and the Baltic", Partisanstjernens orden, Q4286835, Order of the Red Banner

Vasilij Danilovitsj Sokolovskij (russisk Васи́лий Дани́лович Соколо́вский, født 9. julijul./ 21. juli 1897greg., død 10. mai 1968) var en sovjetisk militær kommandør.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Vasilij Sokolovskij på et sovjetisk frimerke.

Sokolovskij ble født inn i en bondefamilie i Kozliki, en liten by i provinsen Grodno, i nærheten av Białystok i Kongress-Polen (da en del av det russiske imperiet). Han jobbet som lærer på en skole, og han deltok i en rekke protest-aksjoner og demonstrasjoner mot den russiske tsaren. Sokolovskij vervet seg til Den røde armé i februar 1918.[5] Han begynte på sin formelle militære skolegang i 1919. Han ble uteksaminert i 1921 og ble gjort til stabssjef i en militæravdeling som var stasjonert i Turkmenistan.

Under et slag i nærheten Samarkand ble han såret, og senere dekorert for tapperhet i krig. Etter den russiske borgerkrigen holdt han en rekke militære stillinger, og til slutt ble han stabssjef for Moskva militærdistrikt og assisterende sjef for generalstaben. Denne posisjonen hadde han frem til begynnelsen av den tyske invasjonen av Sovjetunionen, etter Operasjon Barbarossa. I desember 1941, da de tyske styrkene bare var 20 kilometer fra Moskva, ble Sokolovskij utpekt til stabssjef på vestfronten, hvor han var i stand til å samordne de sovjetiske motangrepene som sakte men sikkert skjøv tyskerne vekk fra Moskva. Han forble i denne stillingen frem til februar 1943, da han ble sjef for hele vestfronten.

Etter den andre verdenskrig ble Sokolovskij utpekt til nestleder for de sovjetiske styrker i Øst-Tyskland, til 3. juli 1946. Sokolovskij ble så forfremmet til marskalk av Sovjetunionen, og utpekt til øverstkommanderende for de sovjetiske styrkene i Øst-Tyskland (SMAD). I 1949 ble han utnevnt til viseforsvarsminister, en stilling han hadde frem til 1952, da han ble gjort til sjef for hele den sovjetiske generalstaben. I 1960 ble Sokolovskij tildelt en stilling i forsvarsdepartementet. Denne stilling beholdt han frem til sin død den 10. mai 1968.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Wassili Danilowitsch Sokolowski, sokolowski-wassili-danilowitsch
  2. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Vasily Danilovich Sokolovsky, 11484369
  3. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Vasily Sokolovsky, w6781hzw
  4. ^ a b Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), Соколовский Василий Данилович, 28. sep. 2015
  5. ^ «SOKOLOWSKI, WASSILI DANILOWITSCH (AUCH: DAWIDOWITSCH)». Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur.