Hopp til innhold

Varulv (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Varulv
(The ODESSA File)
Generell informasjon
SjangerKrim / Thriller
Utgivelsesår1974
Prod.landBritisk / Tysk
Lengde130 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiRonald Neame
ProdusentJohn Woolf
ManusforfatterKenneth Ross
George Markstein
MusikkAndrew Lloyd Webber
SjeffotografOswald Morris
KlippRalph Kemplen
Foran kamera
Hovedrolle(r)Jon Voight
Prod.selskapColumbia Pictures
Premiere17. oktober 1974 (London)
18. oktober 1974 (USA)
5. mai 1975 (Norge)
Eksterne lenker

Varulv (originaltittel: The ODESSA File) er en britisk-tysk thriller- og kriminalfilm fra 1974 med Jon Voight i hovedrollen. Regi er ved Ronald Neame. Filmen er basert på Frederick Forsyths krimroman The Odessa File fra 1972. Varulv handler om en tysk journalist som på 1960-tallet blir overlevert en dagbok med sjokkerende skildringer skrevet av en overlevende fra en tyskdrevet masseutryddelsesleir. Dagbokas informasjon setter ham samtidig på sporet til den nazistiske tyske gruppen ODESSA, og han finner raskt ut at Hitlers idealer er høyst levende.

En tysk journalist (Voight) følger sporene fra mordet på John F. Kennedy til den nynazistiske tyske gruppen ODESSA, og finner ut at Hitlers idealer er høyst levende. Gruppens SS-menn driver å infiltrerer Tyskland, intrigerer mot Israel og smugler ut krigsforbrytere.


Året er 1963. Stedet: Hamburg, Tyskland. En eldre jødisk mann begår selvmord, og etterlater seg en dagbok som faller i hendene på en freelance journalist, Peter Miller (Jon Voight). Dagboken dokumenterer de ubeskrivelige grusomheter, tortur og massemord som har blitt begått av SS kaptein Eduard Roschmann, som under krigen var kommandør i den beryktede utryddelsesleiren i Riga, Latvia. Miller påbegynner en personlig menneskejakt for å oppspore Roschmann, en jakt som fører ham direkte inn i hjertet av Odessa, en mektig og hemmelig organisasjon, som ble dannet av SS for å beskytte og gjenetablere dens skjulte medlemmer over alt i verden. Da Miller finner frem til Roschmann, oppdager han at den tidligere nazisten nå er leder av et våpenfirma, hvis produksjon har uhyggelige internasjonale konsekvenser.

I rollene

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]