Hopp til innhold

Vannkanon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brannbåt med vannkanoner i Rotterdam i Nederland.
Bruk av vannkanon fra slepebåt for å slukke brann i frakteskip ved Liberia i Afrika.
Moderne spesialkjøretøy med to vannkanoner til bruk av fransk opprørspoliti 2007.

Vannkanon eller vasskanon er et apparat for å styre en vannstråle med kraftig trykk. Innretningen brukes først og fremst ved brannslukning.

Vannkanon brukt av fransk ordenspoliti mot EU-kritiske demonstranter i Paris 2006. Vanntrykket er betydelig.

Vannkanoner kan være montert på egne vogner, på brannbiler og båter og brukes av brannvesen, i industri og på flyplasser. De kraftigste vannkanonene kan kaste vannet over 100 meter framover og 50 meter opp, og gir inntil 20 tonn vann per minutt.[trenger referanse] Trykket skapes av en pumpe og en kompressor. Apparatene kan benyttes både med vann og med proteinskum for å skumlegge branner i elektriske installasjoner. Vannkanoner brukes dessuten av politi og militære styrker for å spyle og dermed styre demonstranter og opprørere uten å skade dem alvorlig.

Betegnelsen vannkanon brukes også om fonteneliknende innretninger ved svømmebasseng og kraftige vannsprøyter i vanningsanlegg i jordbruket. Vannkanoner kan dessuten være ulike typer vannleketøy, for eksempel i form av fantasifulle plastgeværer som en fyller med vann og pumper opp for å få et kraftig trykk på vannstrålen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]