Brannbil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk Scania brannbil fra 2003.
Svensk Volvo stigebil fra 1936
Pumpebil i grønt
Brannbil ved flyplass
Norsk Dodge brannbil i Bekkjarvik.

En brannbil er et utrykningskjøretøy som er spesialbygget for å gjøre en utrykking mest mulig effektiv samtidig som den skal frakte det utstyr og verktøy som trengs for å gjøre en innsats ved brann, trafikkulykker, redningsaksjoner og andre akutte ulykker. Som vanligst er de fleste brannbilene bygget på lastebiler, både tunge og lette, men det er også bygget påbygg på pickuper som er registrert for inntil 3,5 tonn.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Brannbiler i Norge på 2000-tallet[rediger | rediger kilde]

Flerbruksbiler[rediger | rediger kilde]

Moderne brannbiler kan som oftest brukes til å håndtere et vidt spekter av ulykker, ikke bare brann. For å kunne takle enhver situasjon er det en hel rekke utstyr som er fast inventar i brannbiler, blant annet stiger, brannslanger, vannforsyning, skum og pulver til brannslukking, førstehjelpsutstyr, båre, klipperedskaper, utstyr for å skjære løs personer fra bilvrak, øks, åndedrettsvern/røykdykkingsutstyr, lyskaster, vannvegg og slukkespyd.

Brannbiler som frakter mye utstyr, mye vann eller en stor stige (stigebil) har i utgangspunktet det samme chassiset som lastebiler. Det stilles særskilte krav til motor, fjæring, bremser, dekk og kjølesystem. Brannbilen konstrueres etter hvilke behov som foreligger med tanke på skapplass, vann/pulver/skumtanke, stigeinnrettning osv. Bilen utstyres dessuten med radiosender for kommunikasjon, sirener, blålys og lakkeres i rødt eller gult.

Norske brannbiler er som oftest av merkene Scania, Mercedes-Benz og Volvo. I Norge er det som regel et firma som heter Rosenbauer som får i oppdrag å bygge om lastebiler til brannbiler. Rosenbauer produserer de fleste pumper som brukes på 2020-tallet. Firmaet Metz produserer stiger og lifter til montering på bil.

Avinors biler[rediger | rediger kilde]

Brannbiler brukes ikke bare av brannvesenet. Avinor besitter brannbiler til bruk på flyplasser. Avinors biler er underlagt krav som er litt annerledes enn kravene til vanlige brannbiler, ettersom Avinors biler primært brukes i forbindelse med flyhavari. Man ser blant annet at alle bilene har vannkanon montert på taket for å kunne slukke branner i flymotoren/flykroppen og ikke minst for å kunne skumlegge hele flyet for å hindre at det begynner å brenne. Man legger også merke til at bilene Avinor benytter har noe bedre forutsetninger til å ta seg fram utenfor veien.

Ulike typer brannbiler[rediger | rediger kilde]

I brannvesenet er det også svært vanlig med mindre biler (SUV eller lignende). Disse bilene brukes blant annet som: Kommandobil, befalsbil, røykdykkerbil, arbeidsbil ved forebyggende avdeling eller de brukes til og inneholder utstyr til dykking, oljevern, kjemikaliedykking etc.

Skjæreslukker[rediger | rediger kilde]

På 2000-tallet har brannvesenet mange steder installert et brannslukkingsredskap på brannbilene som kalles skjæreslukker. Dette redskapet har en høytrykkspumpe der saltvann tilsettes et skjæremiddel, og så sprøytes blandingen mot det brennende objektet med høyt trykk. Man kan finne skjæreslukkere på både større mannskapsbiler og mindre redningsbiler. Når strålen fra skjæreslukkeren har skåret seg gjennom en vegg av stål, betong, treverk eller annet materiale, fyller pumpen rommet med en vanntåke. Denne tåken skal kjøle ned brannen så det blir tryggere for røykdykkere. Skjæreslukkeren brukes også på loft, siloer, tak og containere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Italian Traffic sign car.svgDenne bilrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.