Vannflaggermus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vannflaggermus
Vannflaggermus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Myotis daubentonii
Kuhl, 1817
Norsk(e) navn: vannflaggermus
Hører til: glattnesefamilien,
småflaggermus,
flaggermus
Habitat: skog, helst løvskog i nærheten av vann
Utbredelse: Eurasia

Vannflaggermus er en art i gruppen flaggermus. Den er en liten flaggermus med et vingespenn på 23-27 cm, kroppslengde mellom 4 og 5 cm og en vekt på 6-14 g. Pelsen er rødbrun på oversiden, lysegrå under.

I Norge finnes arten nordover til Trøndelagsfylkene. Oftest jakter arten like over vannflaten, men vannflaggermus kan også jakte i skog. Den foretrekker stillestående vann og unngår strie elver. Den finnes også i saltvann med lav promille salt og er vanlig nær elvemunninger og i trange fjorder med brakkvann i overflatelaget. Ynglekolonier legges i flere ulike habitater, som hule trær, bergsprekker, steinbroer m.fl. Den blir sjelden påvist i bygninger.

Flaggermusen jakter ved å bruke hørselen og munnen til å oppspore insekter. Den går i dvale om vinteren. Bare noen få individer blir påvist i gruver i Norge om vinteren. Det er derfor ukjent hvor hoveddelen av vannflaggermusene blir av når aktiviteten avtar utpå høsten.

I store deler av Europa, inkludert Storbritannia, Finland, Sverige og Danmark, er vannflaggermus bærer av en type rabiesvirus (European bat Lyssavirus, EBLV). Forekomst av EBLV i Norge er ikke tilstrekkelig undersøkt. Siden infeksjon med EBLV er dødelig for mennesker bør kontakt med vannflaggermus unngås. I nyere tid har det vært fire dødsfall i Europa på grunn av EBLV-smitte etter kontakt med vannflaggermus. Flaggermusrabies er ikke den samme typen rabies som er assosiert med rovdyr men gir liknende symptomer. EBLV er likevel klassifisert som såkalt A-sykdom og ved funn av syke eller døde vannflaggermus er man derfor pliktig å varsle Mattilsynet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Myotis daubentonii – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Myotis daubentonii – detaljert artsinformasjon


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.