Xylitol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xylitol
Systematisk navn
pentan-1,2,3,4,5-ol
Andre navn
E967
Identifikatorer
CAS-nummer87-99-0
EU-nummer201-788-0
Kjemiske egenskaper
FormelC5H12O5
Molar masse152,146 g/mol
UtseendeFargeløse krystaller
Tetthet1520 kg/m3
Smeltepunkt92 - 96 °C
Kokepunkt345,39 °C
Løselighetca. 100 g/L

Xylitol er et sukkeralkohol med E-nummeret E967, som smaker søtt og blir brukt som et søtningsmiddel. Det er et hvitt, nesten luktfritt krystallinskt pulver, og blir brukt som erstatning for sukker. Xylitol er lettoppløselig i vann, men meget tungt oppløselig i etanol. Xylitol løses i en endoterm reaksjon (-36,6 cal/g).

Xylitol kalles også for bjørkesukker, da det oftest framstilles av hemicellulosen, Xylan, i bjørkeved, (avledet xylo, av gresk xylon, som betyr "tre"). Av xylan utvinnes deretter Xylose, som sammen med hydrogengass under høyt trykk reduseres til Xylitol.

Xylitol finnes også i frukt (f.eks. plommer, jordbær, bringebær) og grønnsaker (f.eks. blomkål).

En gjennomsnittlig menneskelever produserer 5–15 gram om dagen.

Xylitol inneholder 10kJ/gram ( 2,4 kcal/g) energi, dvs. bare cirka 50% av næringsverdien til sukker. Stoffet har en mye lavere glykemisk indeks enn vanlig sukker og er en god substitutt for diabetikere.

Studier[1] har vist at mennesker kan innta 430 gram xylitol hver dag uten bieffekter – altså kan stoffet regnes som trygt.

Xylitol brukes i sukkerfri tyggegummi, sugetabletter, munnskyllevann og tannkrem, da studier har vist at det motvirker karies. Studier har også vist at Xylitol hemmer vekst av visse bakterier, og dermed forhindrer ørebetennelse hos barn. Xylitol er trygt for mennesker, men husdyr som hund og katt bør ikke få i seg xylitol-holdige produkter da dette kan være svært skadelig.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]