Van Halen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Van Halen
VanHalenwithHagar.jpg
Van Halen med Sammy Hagar
Utmerkelser Rockens æresgalleri (2007)
OpphavUSA Pasadena California
Periode1972 - idag
Tidligere navnMammoth
SjangerHardrock
Heavy metal
glam metal
PlateselskapWarner Bros. (1977-2002)
Nettstedwww.van-halen.com
Medlemmer
David Lee Roth
Eddie Van Halen
Wolfgang Van Halen
Alex Van Halen
Tidligere medlemmer
Michael Anthony
Sammy Hagar
Gary Cherone
Mark Stone

Van Halen er et amerikansk Grammy Award-vinnende hardrock-band, med over 80 millioner solgte musikkalbum.

Bandet ble opprettet i 1972 av Eddie Van Halen (gitar/vokalist), Mark Stone (bass) og Alex Van Halen (trommer), under navnet «Mammoth». De leide lydsystem av David Lee Roth, men for å spare penger valgte de å ta inn David som vokalist i 1974, selv om han hadde vært på audition tidligere og ikke imponert bandet. Samme år bestemte de seg for å erstatte Mark Stone, og Michael Anthony ifra det lokale bandet «Snake» fikk jobben, etter en audition og jam-session. Samme år foreslo David Lee Roth navnbytte til «Van Halen», da de oppdaget at et annet band også het Mammoth.

Bandets debutalbum var det selvtitulerte Van Halen som kom i 1978. Albumet nådde 19.-plass på Billboard Top 200 og var en av rockens mest kommersielle suksesser. Bandet ga ut flere album, og det siste med David Lee Roth var 1984 som kom ut 9. januar 1984. Han forlot bandet i 1985 etter uenigheter med Eddie Van Halen, og grunnet ønske om en solokarriere.

Bandet rekrutterte Sammy Hagar for å ta Roths plass, og han deltok på 4 studioalbum. Han sluttet først i bandet i 1996, men kom tilbake i 2003, for igjen å slutte i 2005. I mellomtiden var Gary Cherone vokalist. I 2006 ble det kjent at David Lee Roth var tilbake i bandet igjen. Michael Anthony forlot bandet for godt i 2005, og ble erstattet av Eddie sin sønn Wolfgang Van Halen.

12. mars 2007 ble bandet innlemmet i Rockens æresgalleri.

7. februar 2012 ble albumet "A Different Kind of Truth" utgitt. Det var det første med David Lee Roth siden gigantalbumet 1984 fra 1984. Albumet ble utgitt på Interscope Records, eid av Universal Music. Bandet gjennomførte en turné i sammenheng med albumet.[1]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Nåværende medlemmer

Tidligere medlemmer


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]