Valgus hemipterus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Valgus hemipterus
hann
hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Valgus hemipterus
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn:
Hører til: Valginae, Scarabaeidae, Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Habitat: skog
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika, Lilleasia og Kaukasus

Valgus hemipterus er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Den er den eneste nordeuropeiske representant for underfamilien Valginae og kan ikke forveksles med noen annen bille innen dette området. Arten finnes ikke i Skandinavia, men er funnet i Danmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (6-10 millimeter), brungrå skarabide. Hos denne arten er det stor forskjell i utseende mellom kjønnene. Hannen er mønstret i lysere og mørkere grått, pronotum er lengre enn bredt, bakkroppen tett kledt med hvite skjell. Hunnen er mer ensfarget, pronotum er bredere enn langt med to skarpe, parallelle lengderibber i den fremre delen, bakkroppen med mørk skjellkledning og et langt, syllignende eggleggingsrør. Hos begge kjønn er dekkvingene forkortede, og dekker ikke hele bakkroppen i lengden, i det bakre delen dekker de heller ikke hele bredden. Hver dekkvinge har en markert lengdekjøl langs siden.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i råtten, død ved av løvtrær. Utviklingen tar ett år. De voksne billene kan finnes på blomster eller død ved i mai-juni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Europa nord til Danmark, dessuten i Nord-Afrika, Lilleasia og Kaukasus.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Hunn
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]