Václav Nedomanský

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Vaclav Nedomansky»)
Václav Nedomanský
Født14. mars 1944 (80 år)
Böhmen-Mährens flagg Hodonín, Böhmen-Mähren
BeskjeftigelseIshockeyspiller, trener, olympisk deltaker, fotballspiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetTsjekkoslovakia[1]
Canada[2]
USA[2]
Utmerkelser
7 oppføringer
Czech Ice Hockey Hall of Fame
Slovak Hockey Hall of Fame
Det internasjonale ishockeyforbundets Hall of Fame
Klub hokejových střelců deníku Sport
Nejlepší nahrávač v československé hokejové lize (1974)
Nejlepší střelec v československé hokejové lize (1967)
Nejproduktivnější hráč v československé hokejové lize (1967)
Høyde188 cm
PosisjonSenter (lagt opp)
FatningVenstre
Draktnr.14
Klubber
År Klubber Liga
1962–1974
1974–1976
1976–1978
1978–1982
1982–1983
1983​
Slovan ChZJD Bratislava
Toronto Toros
Birmingham Bulls
Detroit Red Wings
New York Rangers
St. Louis Blues
1. liga
WHA
WHA
NHL
NHL
NHL
Landslag
År
1965–1974
Lag
Tsjekkoslovakias flagg Tsjekkoslovakia
Kamper (mål)
72 (21)
Trenerkarriere
År
Klubber
1987–1990
1990–1991
Schwenninger ERC
EV Innsbruck

Václav Nedomanský (født 14. mars 1944 i Hodonín i Böhmen-Mähren) er en tsjekkisk tidligere ishockeyspiller. Han er kjent for å være den første ishockeyspilleren fra Østblokken (sammen med lagkameraten Richard Farda) som hoppet av til Vesten for å spille i Nord-Amerika.

Nedomanský anses som en av de beste tsjekkoslovakiske ishockeyspillerne gjennom tidene. Innen flukten var han en av de viktigste personlighetene i tsjekkoslovakisk ishockey på 1960- og 1970-tallet hvor han spilte for Slovan ChZJD Bratislava i den tsjekkoslovakiske toppligaen i ishockey (1. liga) i 12 sesonger. Foruten å være ligaens målkonge 4 ganger var han også en av de viktigste spillerne på det tsjekkoslovakiske herrelandslaget hvor han blant annet vant OL-sølv i 1968, OL-bronse i 1972 og VM-gull i 1972. Etter at han hoppet av til Vesten i 1974 spilte han for Toronto Toros og Birmingham Bulls i World Hockey Association (WHA) og for Detroit Red Wings, New York Rangers og St. Louis Blues i National Hockey League (NHL).

Etter han la opp som spiller har han arbeidet som trener for Schwenninger ERC i DEL og EV Innsbruck i ÖEL, og som talentspeider for NHL-klubbene Los Angeles Kings og Buffalo Sabres.

Profesjonell karriere[rediger | rediger kilde]

Karriere i Tsjekkoslovakia (1962–1974)[rediger | rediger kilde]

Nedomanský ble født i Hodonín i det sørlige Mähren, som den gang var en del av Riksprotektoratet Böhmen-Mähren og i dag ligger 55 km fra grensen til Slovakia. Han spilte juniorhockey i SHK Hodonín hvor hans talent var tydelig fra ung alder. Som 18-åring flyttet han til Bratislava for å spille ishockey og studere biologi og fysikk, og debuterte for Slovan ChZJD Bratislava i den tsjekkoslovakiske toppligaen (1. liga) i 1962/63-sesongen.[3]

Han spilte for klubben i 12 sesonger og han ble raskt en av de beste spillerne i ligaen. I alt scoret han 369 mål på 419 kamper, og var ligaens poengkonge fire ganger – 1967, 1971, 1972 og 1974. I sin tid i ville han også spille sammen med slovaken Marián Šťastný, som i likhet med Nedomanský ville hoppe av til Vesten sammen med brødrene Peter og Anton.[3] Ikke bare hadde han et håndleddsskudd som var kraftigere og raskere enn mange spilleres slagskudd, men hans fysikk gjorde ham til et drømmeobjekt blant NHL- og WHA-speidere da de så ham spille for det tsjekkoslovakiske landslaget.[4]

I 1974 var han på toppen av sin karriere - han ble poengkongen i den tsjekkoslovakiske ligaen for fjerde gang etter å ha scoret 46 mål og 28 assists (74 poeng) på 44, hvoretter han vant sølv og ble valgt til turneringens beste angrepsspiller og turnerings All Star-lag ved ishockey-VM i Finland.

Flukt og karriere i Nord-Amerika (1974–1982)[rediger | rediger kilde]

Sommeren 1974 ble tsjekkoslovakisk ishockey rystet av to svært overraskende avhopp til Vesten da Richard Farda (fra ZKL Brno) og Nedomanský flyktet til Canada mens de var på sommerferie i Sveits. Han beskrev flukten således:

Min flukt fra Tsjekkoslovakia var ganske dramatisk. Jeg visste at jeg ville ende opp i fengsel hvis min flukt mislyktes. Vi hadde sagt at vi skulle på en ferietur med bil til Sveits og da vi kom opp der ble vi møtt av to ledere fra to forskjellige lag. Det var en var fra Toronto Toros og en fra Atlanta Flames. Flyturen gikk bra, og da jeg kom til Canada bestemte jeg meg for å spille for Toros som hadde lyktes i å signere store stjerner som Frank Mahovlich fra Montreal Canadiens og Paul Henderson fra Toronto Maple Leafs.[3]

Landslagskarriere[rediger | rediger kilde]

Medaljeoversikt
Konkurrerte for Tsjekkoslovakias flagg Tsjekkoslovakia
Ishockey Ishockey
De olympiske ringer Olympiske vinterleker
Sølv1968 Grenoble Ishockey
Bronse1972 Sapporo Ishockey
Ishockey Verdensmesterskap
Sølv1965 Finland Ishockey
Sølv1966 Jugoslavia Ishockey
Bronse1969 Sverige Ishockey
Bronse1970 Sverige Ishockey
Sølv1971 Sveits Ishockey
Gull1972 ČSSR Ishockey
Bronse1973 SSSR Ishockey
Sølv1974 Finland Ishockey

Foruten å være en av de beste spillerne i den tsjekkoslovakiske toppligaen så var Nedomanský også en av de viktigste og beste spillerne på det tsjekkoslovakiske herrelandslaget på 1960- og 1970-tallet.

Han debuterte ved ishockey-VM 1965 hvor han vant sølv og noterte seg for 6 poeng (4 mål og 2 assists) på 7 kamper. Året etter vant han igjen sølv i VM i Jugoslavia, etterfulgt av nok en sølvmedalje ved Vinter-OL 1968. Ved alle disse turneringene måtte de se seg slått av Sovjetunionen (som dominerte internasjonalt ishockey) i kampen om gullmedaljen, men det var først i 1969 at rivaliseringen mellom disse to landene for alvor ville ta av.

Den 21. august 1968 ble Tsjekkoslovakia invadert av militære styrker fra Sovjetunionen og andre land i Warszawapakten. Bakgrunnen var at Sovjetunionen ville sette en stopper for Alexander Dubčeks politiske liberaliseringreformer (den såkalte Prahavåren). Invasjonen endte med at Tsjekkoslovakia ble tvunget til å undertegnet Moskva-protokollen og at landet var under militær okkupasjon til 1991.

Opprinnelig skulle ishockey-VM 1969 avholdes i den tsjekkoslovakiske hovedstaden Praha, men på grunn av urolighetene som følge av invasjonen ble det ved en konferanse i oktober 1968 i Genève i Sveits besluttet av Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) å flytte den til Sverige. Av den grunn ville de to kampene kampene mellom Tsjekkoslovakia og Sovjetunionen bli to av de mest følelsesladede i ishockeyens historie.[5]

Fylt med hat var tsjekkoslovakenes eneste mål å slå russerne. Lagkaptein Jozef Golonka uttalte i et intervju mange år senere at «Vi sa til oss selv at selv om vi må dø på isen så må vi slå dem» og at laget «fikk hundrevis av telegrammer fra fans da vi ankom Stockholm. Nesten alle av dem sa: Slå Sovjetunionen. Du trenger ikke å slå noen andre. Bare slå russerne».[5][6] Nedomanský beskrev stemningen således:

Kampene mot Sovjetunionen i både 1969 og 1970 VM var veldig spesielle. Spesielt i 1969 da vi vant begge kampene. Det var alltid en glede å slå Sovjetunionen, men på den tiden var det en ekstraordinær behagelig følelse, selv om det var alltid tøffe kamper mellom oss. De svenske tilskuerne var helt utrolige overfor det tsjekkiske landslaget og de ​​heiet virkelig på oss i de kampene. Alle ønsket å se oss vinne etter det som hadde skjedd i Praha.[3]

Det tsjekkoslovakiske landslaget vant kampene mot Sovjetunionen 2-0 og 3-4. Men til tross for dette klarte de ikke å mobilisere nok krefter og vilje til å beseire Sverige i deres siste kamp (med uavgjort eller seier ville Tsjekkoslovakia ta gull) og endte dermed på en tredjeplass. Nedomanský selv noterte seg for 9 mål og 2 assist i turneringen − et av målene i 3−4-seieren over Sovjetunionen − og ble valgt til turneringens all star-lag.

Rivaliseringen mellom Tsjekkoslovakia og Sovjetunionen fortsatte. Ut over å vinne bronse igjen i VM 1970 hadde Nedomanský sitt beste VM poengmessig med 10 mål og 17 assists (17 poeng) og ble igjen valgt til turneringens all star-lag. Året etter var ikke like godt poengmessig, men han noterte seg for 8 poeng (8 mål) og vant sølv.

Høydepunktet for Nedomanskýs landslagskarriere ville bli ishockey-VM 1972, som ble avholdt i Praha. Turneringen markerte første gang at ishockey-VM og vinter-OL ble arrangert samme år. Følelsene og hatet for russerne var stadig sterkt, og etter at Tsjekkoslovakia hadde kommet på tredjeplass i OL var de ekstra motiverte for å vinne gull på hjemmebane. Nedomanský ville bli lagets feltherre og beste poengplukker. Etter at turneringen var halvspilt stod både Sovjetunionen og Tsjekkoslovakia med 4 seire og en uavgjort (hvilket var kampen mellom disse landene), og etter at de begge vant sine neste tre kamper, ville kampen den 20. april 1972 bli «finalen» som avgjorde hvem som vant gull (dog hadde begge lag en kamp igjen etter denne). Tsjekkoslovakia vant kampen 3-2 etter mål av Nedomanský, Richard Farda og Jaroslav Holík, og etter at de knuste Finland 8-2 var VM-gullet et faktum. Med VM-seieren hadde Tsjekkoslovakia brutt Sovjetunionens dominans og 10-årige seiersrekke. Nedomanský var sammen med Jan Klapáč lagets beste poengplukker med 9 mål og 6 assists (15 poeng).[7] Nedomanský beskrev VM-seieren således:

Dette gullet var det første for Tsjekkoslovakia på tjuetre år, så jeg kan love at alle oss i Tsjekkoslovakia feiret dette gullet på stort vis. Det var som en lang fest som aldri ville ta slutt.[3]

I de siste årene av hans landslagskarriere fortsatte han å være en av de viktigste offensive brikkene. I VM 1973 vant han bronse og noterte seg for 12 poeng (9 mål og 3 assists) og i VM 1974 vant han sølv, noterte seg for 13 poeng (10 mål og 3 assists) og ble valgt til turneringens beste angrepsspiller av IIHFs direktorat. Dette ville bli hans siste VM da han senere samme år hoppet av til Vesten.

Trenerkarriere[rediger | rediger kilde]

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Tsjekkoslovakias toppliga (1. liga)

  • Ligaens poengkonge (flest poeng)
    • 4 – 1966–67 (60), 1970–71 (55), 1971–72 (56), 1973–74 (74)
  • Målkonge (flest mål)
    • 3 – 1966–67 (40), 1971–72 (31), 1973–74 (46)

Internasjonalt

World Hockey Association (WHA)

Andre

  • Innvalgt til IIHF Hall of Fame1997
  • Innvalgt til tsjekkisk ishockeys æresgalleri («Síň slávy českého hokeje») – 2008
  • Innvalgt til slovakisk ishockeys æresgalleri («Sieň slávy slovenského hokeja») – 2002
  • («Klub hokejových střelců deníku Sport»)

Karrierestatistikk[rediger | rediger kilde]

Klubbkarriere[rediger | rediger kilde]

    Vanlig sesong   Sluttspill
Sesong Klubb Liga KS M A Poeng STR KS M A Poeng STR
1962–63 Slovan ChZJD Bratislava 1. liga Statistikk mangler Statistikk mangler
1963–64 Slovan ChZJD Bratislava 1. liga 31 20 7 27
1964–65 Slovan ChZJD Bratislava 1. liga Statistikk mangler Statistikk mangler
1965–66 Slovan ChZJD Bratislava 1. liga Statistikk mangler Statistikk mangler
1966–67 Slovan ChZJD Bratislava 1. liga 36 40 20 60 22
1967–68 Slovan ChZJD Bratislava 1. liga 36 31 15 46 10 8 5 6 11
1968–69 Slovan ChZJD Bratislava 1. liga 36 28 20 48 10
1969–70 Slovan ChZJD Bratislava 1. liga 36 29 13 42 23
1970–71 Slovan ChZJD Bratislava 1. liga 36 30 16 46 8 8 2 10
1971–72 Slovan ChZJD Bratislava 1. liga 36 31 21 52
1972–73 Slovan ChZJD Bratislava 1. liga 36 22 17 39
1973–74 Slovan ChZJD Bratislava 1. liga 44 46 28 74
1974–75 Toronto Toros WHA 78 41 40 81 19 6 3 1 4 9
1975–76 Toronto Toros WHA 81 56 42 98 8
1976–77 Birmingham Bulls WHA 81 36 33 69 10
1977–78 Birmingham Bulls WHA 12 2 3 5 6
Detroit Red Wings NHL 63 11 17 28 2 7 3 5 8 0
1978–79 Detroit Red Wings NHL 80 38 35 73 19
1979–80 Detroit Red Wings NHL 79 35 39 74 13
1980–81 Detroit Red Wings NHL 74 12 20 32 30
1981–82 Detroit Red Wings NHL 68 12 28 40 22
1982–83 New York Rangers NHL 35 12 8 20 0
St. Louis Blues NHL 22 2 9 11 2
I alt i 1. liga[N 1] 419 369 157 526 55 16 13 8 21 0
I alt i WHA 252 135 118 253 43 6 3 1 4 9
I alt i NHL 421 122 156 278 88 7 3 5 8 0

NHL All-Star-kamper[rediger | rediger kilde]

År Sted KS M A Poeng
1976 Richfield, Ohio 1 Statistikk mangler
I alt 1

Landslagskarriere[rediger | rediger kilde]

År Landslag Turnering Plassering   KS M A Poeng STR
1965 Tsjekkoslovakias flagg ČSSR Ishockey-VM Andreplass 7 4 2 6 2
1966 Tsjekkoslovakias flagg ČSSR Ishockey-VM Andreplass 7 5 2 7 8
1967 Tsjekkoslovakias flagg ČSSR Ishockey-VM 4.-plass 7 1 2 3 4
1968 Tsjekkoslovakias flagg ČSSR Vinter-OL Andreplass 7 5 2 7 4
1969 Tsjekkoslovakias flagg ČSSR Ishockey-VM Tredjeplass 10 9 2 11 10
1970 Tsjekkoslovakias flagg ČSSR Ishockey-VM Tredjeplass 10 10 7 17 11
1971 Tsjekkoslovakias flagg ČSSR Ishockey-VM Andreplass 10 8 0 8 0
1972 Tsjekkoslovakias flagg ČSSR Vinter-OL Tredjeplass 6 8 3 11 0
Tsjekkoslovakias flagg ČSSR Ishockey-VM Førsteplass 9 9 6 15 0
1973 Tsjekkoslovakias flagg ČSSR Ishockey-VM Tredjeplass 10 9 3 12 2
1974 Tsjekkoslovakias flagg ČSSR Ishockey-VM Andreplass 10 10 3 13 4
I alt 93 78 32 110 45

Trenerkarriere[rediger | rediger kilde]

Lag Liga Sesong Grunnspill Sluttspill
KS S U T M+ M- MF Poeng Plassering  S   OTS OTL  T   Resultat
Schwenninger ERC DEL 1987–88 32 9 4 19 100 145 –45 22:42 8.-plass 1 1 0 3 Tapte i kvartfinalen (2–3 mot SB Rosenheim)
Schwenninger ERC DEL 1988–89 36 17 5 14 150 157 –7 39:33 5.-plass 0 0 1 2 Tapte i kvartfinalen (0–3 mot Düsseldorfer EG)
Schwenninger ERC DEL 1989–90 36 16 6 14 157 167 –10 38:34 5.-plass 3 0 0 5 Tapte i semifinalen (0–3 mot Düsseldorfer EG)
EV Innsbruck ÖEL 1990–91 30 5 25 92 162 –70 10 6.-plass 2 0 0 3 Tapte i kvartfinalen (2–3 mot Wiener EV)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistikken for Nedomanskýs karriere i 1. liga er mangelfull. Ifølge den tsjekkiske klubben for målscorere («Klub hokejových střelců deníku Sport») så scorte han 369 mål på 419 kamper, men data om antal assists og poeng mangler. Legends of Hockey: Vaclav Nedomansky (engelsk). Hockey Hall of Fame. Besøkt 20. august 2013.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Records of persons of interest, svazky.cz[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b www.idnes.cz[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c d e «Flykten från järnridån: Old School NHL - Vaclav Nedomansky» (svensk). HockeySverige.se. 23. mars 2011. Arkivert fra originalen 28. juni 2013. Besøkt 20. august 2013. 
  4. ^ Houda, Patrick. «Vaclav Nedomansky» (engelsk). 1972 Summit Series. Besøkt 20. august 2013. 
  5. ^ a b «Story #18: Two games Czechoslovakia simply couldn’t lose» (engelsk). IIHF.com. Besøkt 20. august 2013. 
  6. ^ «Czech victory in 1969 surpasses 1972 dramatics» (engelsk). 1972 Summit Series. Besøkt 20. august 2013. 
  7. ^ «Story #5: 1972 – Soviet streak of nine straight World golds ends» (engelsk). IIHF.com. Besøkt 20. august 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]