Vaalserberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det høyeste punktet i Nederland

██ (1) Nederlandske Limburg-provinsen

██ (2) Belgiske (tidligere nederlandsk) Liège-provinsen

██ (3) Nøytrale Moresnet

██ (4) Den prøyssiske Rhin-provinsen

Vaalserberg er en 322,7 meter høy ås og det høyeste punktet i den europeiske delen av Nederland. Berget ligger i kommunen Vaals, om lag tre kilometer vest for den tyske byen Aachen, i Limburg-provinsen i sørøstre del av landet. På berget møtes riksgrensene treriksrøys mellom Nederland, Belgia og Tyskland (tysk: Dreiländerpunkt; nederlandsk: Drielandenpunkt).

Frem til 10. oktober 2010 var Vaalserberg det høyeste punkt i hele Kongeriket Nederlandene, helt til De nederlandske Antiller ble oppløst og Mount Scenery (877 moh.) på Saba ble en del av kongeriket.

Fra 1815 til 1919 var Vaalserberg til og med firerikspunkt med den omstridte regionen Nøytrale Moresnet som fjerde land. Navnet «Viergrenzenweg» til veien som fører opp til berget stammer fra denne tiden. Dette grensepunktet har gjort Vaalserberg til et velkjent turistmål i det ellers flate Nederland med et 34 m høyt tårn (med trapper og heis) på den belgiske siden (nederlandsk: Boudewijntoren; fransk: Tour Baudouin; tysk: Balduin-Turm). Dette gir panoramautsikt til det omkringliggende landskapet

Tårnets motstykke på hollandsk side er Wilhelmiatoren som er mye lavere og bare har trapper. Her finnes også flere restauranter, mat- og drikkeboder, sykkel- og turveier, fornøyelsespark, lekeplass for barn og «Dreiländereck-Labyrint» med hekker, porter og vannfontener. Gjennom Vaalserberg går «Gemmenicher Tunnel», i Belgia kalt for Botzelaer Tunnel, en tosporet jernbanetunnel bygget i 1872 for godstogtrafikk mellom Aachen og Liège (Lüttich).