Vaal (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Vaal
Vaal
LandSør-Afrika Sør-Afrika
ProvinsMpumalanga, Free State, Gauteng, North West, Northern Cape
Lengde1 120 km 
Nedbørfelt196 438 km² 
Middelvannføring125 /s 
StartDrakensberg
MunningSamløp med Oranje

Vaal er den største bielva til Oranje i Sør-Afrika. Elva har sin kilde i Drakensberg–fjellene i Mpumalanga øst for Johannesburg og rundt 30 km nord for Clarens i Free State ved en kilde kjent som Ash. Den flyter så sørvestover til den møter Oranje sørvest for Kimberley i Northern Cape. Den er 1 120 km lang og utgjør grensen mellom Mpumalanga, Gauteng og North West på sin nordlige bredde og Free State på sin sørlige.

Navnet Vaal kommer fra nederlandsk (senere afrikaans) og betyr «blek», noe som henspiller på den gråaktige fargen på vannet, særlig i flomperioden da den fører med seg mye slam. Historisk utgjorde elva grensen mellom to boerrepublikker, og senere provinser, Transvaal og Oranjefristaten. Det geografiske navnet Transvaal kommer fra navnet på elva og betyr «bortenfor Vaal». Dette var i forhold til Kappkolonien og Natal som var de viktigste områdene for europeisk bosetning på den tiden og som lå sør for Vaal.

Det tas ut vann til industriens behov i Greater Johannesburg Metropolitan Area og en stor del av provinsen Free State. Som del av Vaal–Hartz–prosjektet er den en betydelig kilde for vann til irrigasjon. Vann trukket ut fra Vaal støtter 12 millioner konsumenter i Gauteng. Den største magasindammen er Bloemhofdemningen.

Wilge er ei østlig sideelv som renner nordover fra Drakensberg og som etter 100 km munner ut i Vaal sør for Johannesburg, ved Vaal-demningen. Dette er den ene av de to store demninger i vassdraget og ligger 100 km nedenfor den øvre Sterkfontein-demningen der elva starter. Denne inngår i Drakensberg vannkraftverk som er en gruppe av fem sammenhengende pumpekraftverk nær grensen til Lesotho. Drannsberg-komplekset består av ett reservoar i Wilge, og fire reservoarer i elva Tugela på andre sida av vannskillet i Drakensberg, Tugelarenner ut i Indiahavet. Hver av sidene får overført vannmasser med effekt 1 000 MW, hvorav den delen som kanaliseres gjennom Wilge settes i produksjon både i Drakensberg vannkraftverk og i Vaal-demningen. Tugela-Vaal-vannsystemet er bundet sammen med kanaler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]