Tugela (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tugela
Thukela
LandSør-Afrikas flagg Sør-Afrika
ProvinsKwaZulu-Natal
Lengde502 km
Nedbørfelt29 100 km²
Middelvannføring125 /s
StartDrakensberg
MunningIndiahavet
SideelverMzinyathi
Tugela
Kart
Tugela
28°45′00″S 28°53′45″Ø

Tugela (zulu: Thukela) er ei av de største østgående elvene på østsiden av vannskillet i Sør-Afrika. Elva har sin kilde i Drakensberg–fjellene ved Mont-Aux-Sources sør for Johannesburg og like ved grensa til Lesotho. Den flyter rett sørøstover gjennom KwaZulu-Natal til den når Indiahavet. Tugela er den største elva i denne provinsen. Områdene brukes mye til skogbruk og beitemark.

Parti fra elva i Drakensberg.

Drakensberg vannkraftverk er en gruppe av fem sammenhengende pumpekraftverk nær grensen til Lesotho, hvorav fire kraftverk ligger ved elva Tugela. Drakensberg-komplekset består av ett reservoar i elva Wilge nord for vannskillet, mens fire reservoarer i Tugela får vann via en kanal til sørsiden av vannskillet. Hver av sidene får overført vannmasser med effekt 1 000 MW. Tugela-Vaal-vannsystemet er bundet sammen med kanaler.

Den største sideelva til Tugela er Mzinyathi, eller Buffalo River. En annen sideelv er Blood River, som er kjent for at zulu-kongen Dingane ble beseiret her av boerne 16. desember 1883. Lengre nede ligger et slagsted fra zulukrigen mot britene i 1879.