VIS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
VIS
Offisielt navnVestlandets Innovasjonsselskap AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer987753153
Etablert22. desember 2004
HovedkontorBergen[1]
LandNorge
StyrelederBjørn Østbø
Adm.dir.Anders Haugland
Nettstedwww.visinnovasjon.no
Kart
VIS
60°22′54″N 5°19′47″Ø

VIS, tidligere Bergen Teknologioverføring AS (BTO), er et selskap som eies av Universitetet i Bergen, Helse Bergen, Havforskningsinstituttet, Høgskulen på Vestlandet, Norges Handelshøyskole og Siva for å identifisere, evaluere, utvikle og realisere forskningsresultater de mener kan ha kommersielt og/eller samfunnsøkonomisk potensial.

Selskapet er det man internasjonalt omtaler som et «Technology Transfer Office (TTO)» og arbeider med «technology transfer (TOT)». VIS driver også en rekke oppstarts- og vekstprogrammer for gründere.

Det støtter totalt ti forskningsinstitusjoner med å kommersialisere anvendbare forskningsresutater. Til sammen har VIS partnere rundt 4 000 ansatte, 30 000 studenter og en forskningsbase på mer enn fem milliarder norske kroner. Forskningsavdelinger, fakulteter og studenter ved disse institusjonene henvender seg til VIS med i overkant hundre ideer i året.[trenger referanse]

Historikk[rediger | rediger kilde]

VIS, tidligere Bergen Teknologioverføring (BTO) AS, ble grunnlagt 22. desember 2004 av Universitetet i Bergen, Helse Bergen og Havforskningsinstituttet. Høgskulen på Vestlandet og Siva kom inn på eiersiden 18. september 2015. Norges Handelshøyskole kom inn på eiersiden 23. mai 2016.

Bergen Teknologioverføring skiftet navn til VIS 14. februar 2019.

VIS og andre teknologioverføringskontorer i Norge ble etablert som et resultat av en endring i universitets- og høgskoleloven og arbeidstakeroppfinnelsesloven, hvor universitetene og høyskolene ble gitt et formelt ansvar for at forskningen deres skal komme samfunnet til nytte.

Hensikten med endringen var å øke den næringsmessige utnyttelsen av oppfinnelser fra forskning ved universiteter og høyskoler. Institusjonene ble gitt et større ansvar for å samarbeide med samfunns- og næringsliv og å bidra til innovasjon og verdiskaping. Samtidig fikk de rett til kommersiell utnyttelse av de ansattes forskningsresultater.

VIS har i tillegg til eierne også seks samarbeidspartnere. Disse er NORCE, Haraldsplass Diakonale Sykehus, Kunnskapsparken Sogn og Fjordane, Nofima, Helse Fonna og Sjukehusapoteka Vest.

Selskapet driver inkubatorene VIS Nyskapingsparken, VIS Mediekuben, VIS Fintech Room og VIS Ocean Industries. Målgruppen er nystartede bedrifter med kunnskapsintensive forretningsideer med høyt vekstpotensial og innovasjonsgrad. VIS drifter også innovasjonsfellesskapet Gründerhub og tilbyr kontorplass til gründere, studenter og etablert næringsliv. Målet med innovasjonsfellesskapene er å skape møtepunkter for forskere, gründere og næringslivsinteresser.

Selskapet[rediger | rediger kilde]

Formål og interne retningslinjer[rediger | rediger kilde]

Selskapet skal bidra til å løse samfunnsutfordringer, og at kunnskap og ideer kommer raskt til nytte. VIS' ambisjon er å bli en støttespiller for etablert næringsliv og forskere, gründere og studenter med resultater eller ideer med et innovasjonspotensial. Målet er at ideen skal være levedyktig i fremtiden, og tilføre samfunnet bedre tjenester, produkter eller prosesser.

Ledelse og styre[rediger | rediger kilde]

VIS er eid av Helse Bergen (33,4 %), Universitetet i Bergen (33,4 %), Havforskningsinstituttet (14,5 %), Siva (13,5 %), Høgskulen på Vestlandet (3,8 %) og Norges Handelshøyskole (1,2 %). Styret består av representanter fra bedriftens eiere.

Styrets leder[rediger | rediger kilde]

Bjørn Østbø, Selvstendig næringsdrivende

Styremedlemmer[rediger | rediger kilde]

[når?]

  • Kjell Bernstrøm - Universitetsdirektør, Universitetet i Bergen
  • Clara Beate Gram Gjesdal - Viseadministrerande direktør, Helse Bergen
  • Anne Marit Blokhus - Prodekan for forskerutdanning og infrastruktur, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Universitetet i Bergen
  • Karin Kroon Boxaspen - Forskningsdirektør, Havforskningsinstituttet
  • Gro Anita Fonnes Flaten - Høgskoledirektør, Høgskulen på Vestlandet
  • Jarle E. Holberg - Seksjonsleder Eierskap, Siva
  • Helge Thorbjørnsen - Viserektor for forsking, Norges Handelshøyskole
  • Jo Lerheim - Ansattes representant

Tjenesteområder[rediger | rediger kilde]

Finansieringstjenester[rediger | rediger kilde]

Selskapet bidrar til å finne finansiell støtte til innovasjonsprosessene og prosjektene. VIS deler ikke ut midler selv, men hjelper søkere til å søke finansieringsordninger som FORNY2020, BIOTEK2021, Horizon2020 og Innovasjon Norges ulike støtteordninger (Etablerertilskudd, Skattefunn og IFU/OFU-ordninger).

Høsten 2010 etablerte Kjeller Innovasjon, Akershus Teknologifond, Televenture Managment og VIS venturefondet Norsk Innovasjonskapital (NIK). Fondet er i dag delt opp i NIK, NIK II og NIK III. NIK II er VIS sitt verktøy for å sikre tilgang på kapital og kompetanse for kommersialisering av lovende prosjekter.

Kompetanse- og rådgivningstjenester[rediger | rediger kilde]

VIS tilbyr sine samarbeidspartnere kompetanse- og rådgivningstjenester, og tilbyr også gründere og etablerte bedrifter å delta i ulike oppstarts- og vekstprogrammer. Programmene er ofte bransjespesifikke og retter seg enten mot gründere med forretningsideer i tidlige faser, studenter med forretningsideer eller etablerte selskaper som arbeider med nye produkter, tjenester, forretningsområder og spin-offs.

Juridisk rådgivning[rediger | rediger kilde]

VIS tilbyr rådgivning i utvikling av strategier for beskyttelse av immaterielle verdier (varemerke, design, patenter og åndsverk), samt bistand til lisensiering og forhandlinger.

Nettverkstjenester[rediger | rediger kilde]

Selskapet skal hjelpe små og mellomstore bedrifter til å danne kommersielle partnerskap. VIS deltar i flere nasjonale og internasjonale nettverk med mål å fremme kommunikasjon og samarbeide innen forskning og innovasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GRID-ID grid.457524.5[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]