Hopp til innhold

Vågøya (Frøya)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vågøya
LandNorges flagg Norge
Kart
Vågøya
63°45′09″N 8°34′36″Ø

Vågøya er øy i Frøya kommune i Trøndelag. Øya er 11. største øya i kommunen. Den ligger utenfor stedene Bremnes og Tuvnes på Frøya. Vågøya tilhører en øyrekke sammen med øyer som Kya, Sula, Mausund og Halten. Navnet på øya kommer fra det gamle ordet for bukt - vaag. En av Vågøyas to bukter strekker seg langt innover øya.

Vågøya ble fraflyttet tidlig på 1970-tallet. Siden den gang har etterkommere tatt vare på bygningene og brukt gårdene på øya som sitt feriested. Sauer går i dag fritt rundt og beiter på innmark og utmark tilhørende tidligere gårder. Navene på gårdene er Auna, Hvalan, Myran, Vågøya, Vaagen og Nordre Vaagen.

Vågøya har en lang historie. Øya var bebodd før Svartedauden. Gårder som ble lagt øde på grunn av Svartedauden ble kalt for øde eller auna, her i Trøndelag. I alt er det 32 gårder eller hus i dagens Frøya kommune som har navnet Auna. En av de er på Vågøya. Først på 1500-tallet gir kilder opplysninger om hvem som har vært bosatt på øya. Vågøya var da skattlagt som egg og dunvær og het Vørdøren. Tiden etter reformasjonen ble øya kalt for Waagøenn.

På slutten av 1600-tallet og til begynnelsen av 1720-tallet er det en mann som levde på Vågøya som må nevnes, Ole Pedersen. Han satt i over 20 år på tinget. Stempelavtrykket han brukte for å stemple rettsdokument er bevart. Hans sønn Ole Olsen er nevnt på tinget minst én gang sammen med sin far. På den tiden var det to gårder på Vågøya. Ole Pedersen drev halve øya mens sønnen den andre fra omtrent 1711. Gårdene ble da kalt for Søndre Vaagøen og Nordre Vaagøen. Før 1711 ble Vågøya drevet som en gård.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]