Hopp til innhold

Halten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Husøya i fiskeværet Halten sommeren 2005. Bildet tatt fra Store Reinsøy.
Halten fyr

Halten er et avfolket fiskevær i Frøya kommune i Trøndelag. Halten ligger lengst nord i Froan og utgjør den nordligste delen av den 40 nautiske mil lange øyrekken utenfor Frøya, som strekker seg fra Sula i sør til Halten i nord.

På Halten finnes Halten fyr. Fyret er automatisert og ble avbemannet i 2005.

I sommermånedene juni, juli og august er det hurtigbåtforbindelse tre ganger i uka til Froan og Sistranda på Frøya, med videre forbindelse til Trondheim.

Den første skriftlige nedtegnelsen om ferdsel til Halten er fra 1548 og viser innbetalt utrorsavgift. Men trolig har folk benyttet Halten lenge før det.

I 1779 kjøpte Henrik Borthen hele Froan og området var i familiens eie til 1927 da Sør-Trøndelag Landbruksselskap frikjøpte fiskeværet. Tobias Ulrik Borthen sto for det meste av utbygginga fra 1868 og fram til første verdenskrig. Tobias Borthen bygde ei brygge (Borthen-brygga/Skankbrygga) og ei stor Trønderlån (Skanklåna). Skanklåna huset husbestyreren og Halten Handel.

I sine glansdager var Halten trøndelagskystens største fiskevær. På det meste kunne det være 1000 fiskere i Halten. Folkemengden var så stor at det ble etablert eget sykehus på Halten, riktignok beskjedent etter dagens målestokk. Nedgangen for fiskeværet begynte med større og mer moderne båter med lugarer, som førte til at det ikke lenger var behov for rorbuer. I 1963 brant Skanklåna ned, mange mener at dette var vendepunktet for Halten og fraflyttingen skjøt fart. I 1988 besluttet daværende eier Torstein Erbo å legge ned fiskemottaket. De to siste fastboende, Harald og Borghild Støen flyttet fra fiskeværet i november 1988. Halten er i dag eid av Stiftelsen Halten - Nekolai Dahls Minne.

Halten i dag

[rediger | rediger kilde]

Mange med tilknytning til Halten har feriehus som de benytter om sommeren, samtidig som øyene besøkes av turister. Halten har flere rorbuer og hus med spesielle navn som «Vestindien», «Banken», «Høiskolen», «Telemonhei», «Minde», «Klasbua», «Templet», «Svana», «Havna», «Ostindien», «Rådstua» og «Skreppen».

Den tredje lørdagen i juli arrangeres Haltendagen med flere kulturarrangement i været. Faste poster på programmet er servering av rømmegrøt på Fiskarheimen, kultursti, historisk foredrag og fest med dans til levende musikk på brygga. Det er også mulig å få skyss over til fyret, hvor du kan nyte utsikten i mange mils omkrets. Til dette arrangementet settes det opp ekstra båttransport. Mange tar også turen over havet i egen båt.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]