Sula (Frøya)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sula
Utsikt mot Sula, med Sula fyr på toppen i bakgrunnen.
LandNorges flagg Norge
Kart
Sula
63°50′33″N 8°27′47″Ø
Flyfoto av Sula fra 1969.

Sula er et øysamfunn i Frøya kommune i Trøndelag, i hovedsak beliggende på øya Store Sula, vel 15 kilometer nordvest for øya Frøya. Sula har vel 70 helårs innbyggere (2007), men har en betydelig folkevekst i sommerhalvåret. Navnet Sula kommer trolig av «stolpe», som noe som stiger opp fra havet.

Sula var tidligere et viktig fiskevær, men har de siste 30 årene opplevd sterk fraflytting. Sula fyr, som ble automatisert i 1974, vitner om betydningen fiskeværet har hatt. Første fyrtårn er fra 1793, mens det nåværende er fra 1909. Det ble bygget på øyas høyeste punkt, Sulahaugen, 35 meter over havet.

Da skolen og sykehjemmet ble lagt ned tidlig på 1990-tallet trodde mange at det var spikeren i kista for det lille øysamfunnet, men de siste årene har en forsøkt å få i gang ny tilflytning og ny virksomhet. Foreløpig er fraflytningen stanset.

Sula har lenge vært kirkested, blant annet grunnet den store befolkningen som fisket fra været i perioder på året. Første kirke var trolig fra 1400-tallet. I 1755 ble kirkestedet flyttet til Sletta på Frøya der det ble bygd ny kirke. Sula kapell ble satt opp i 1925 med 200 sitteplasser.

Sula har trolig hatt fast befolkning fra 1300-tallet, men helt siden vikingtiden ble det drevet sesongfiske fra stedet. Sula blir nevnt i historiske kilder første gang i 1433, der det i erkebiskop Aslak Bolts jordebok står at han eier været. Den siste væreieren på Sula var Rasmus Lien fra Bjugn, før Staten overtok i 1939. Staten var eier av været fram til 1969, da det ble vedtatt at eiendommen skulle overføres til Frøya kommune. Blant forutsetningene som lå til grunn for denne overdragelsen var at kommunen skulle selge eller feste bort eiendommer til de som bodde der.

Mens mange kystbygder i Midt-Norge ble hardt rammet av Titran-ulykken i oktober 1899, klarte båtene fra Sula å komme seg tilbake før uværet slo til. Dette var takket være god lokalkunnskap om vær og vind.

Sula opplevde særlig sterk vekst etter 1820. I 1960 bodde det nesten 500 mennesker på Sula.

I forbindelse med arbeidene med å legge en gassrørledning fra Haltenbanken til Tjeldbergodden, påviste og filmet Statoil verdens største kjente dypvanns korallrevkompleks, kalt for Sularevet, utenfor Sula.

Sula har hurtigbåtforbindelse til Mausund, Froan og Halten, samt til Frøya og derfra videre til Trondheim. 3. mai 2006 ble det åpnet fergeforbindelse fra Norddyrøya på Fast-Frøya til Mausund og Sula.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]