Hopp til innhold

Kya (Frøya)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kya 2010

Kya er et tidligere fiskevær i Frøya kommune i Trøndelag, sørvest for Sula. Været ble valgt til Frøya kommunes tusenårssted. Kya eies i dag av advokat Harald Krogstad.

Kya består av to lave holmer, kun 6 meter over havet, som er delt av ei smal keil (sund) som går fra nord til sør. Selve Kya med bebyggelse ligger i øst og Vesterålen i vest. Før moloen ble bygd var havna i denne keila. Båtene sto da tett i tett inni keila. De som fisket etter skrei med større garnbåter holdt heller til i Humlingsværet siden det var bedre havneområder der. Dette til tross for at det da ble lengre vei til fiskebankene.

I 1906 ble keila stengt i nordenden med molo. Senere ble det bygget molo til Ringskjæret på nordøstsida. Slik at man fikk et havneområde på østsida av Kya for større båter. Stein ble frakta fra Vågøya, som ligger 13 km øst for Kya. Moloen sto ferdig i 1913. På midten av 1960-tallet ble det også bygget en molo sørøst på Kya. De brukte dynamitt til å sprenge berget i keila på vesterålssida, og frakta steinen med kran og vagger på skinnegang. Det ble også bygget en betongmolo nesten helt rundt selve været. Storbårene opp igjennom årene har flere steder slått hull på moloen, som senere har blitt reparert. Under ekstremværet Berit november 2011 ble flere kampesteiner flyttet på land, noe som resulterte i ødelagte gangveier.[1]

Navnet Kya kommer trolig fra det gammelnorske ordet «Þjó» (=rævball), ordet er antagelig flertallsform slik at Kya betyr sannsynligvis «Røvballan[2]

I 1978 brant brygga og mesteparten av rorbuene på Kya ned. Kun tre av rorbuene overlevde brannen. Kya har også brent ned tidligere, i 1862 brant nesten alle buene ned med unntak av tre buer på Røsten, en liten forhøyning sør for fyrlykta.

I begynnelsen av 1900-tallet var det omkring 20 rorbuer og to større losjihus, ca. 400-450 sengeplasser tilsammen, på Kya. Mange av rorbuene hadde «humoristiske» navn som Helvete, Markbolet, Flira, Merraræva, Slaveriet, Fjøset, Kammerset, Skygglappen, Fausken (fausk = råttent treverk), Litlsorret og Storsorret (sorr = isskorpe eller blanding av is og vann).

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]