Utdanning.no

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
utdanning.no sin førsteside i 2019

Utdanning.no er et statlig nettsted for informasjon om norske utdanningstilbud, yrkesvalg og det norske utdanningssystemet. Formålet med nettstedet er å tilby informasjon unge trenger for å ta mer informerte yrkes- utdanningsvalg. Utdanning.no gir oversikt over godkjente studietilbud i Norge på flere nivåer: Videregående skole, folkehøyskole, fagskole, universitet og høgskole.

Nettstedet er Kunnskapsdepartementets nasjonale portal for yrkes- og utdanningsinformasjon[1] og drives av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Nettstedet besøkes over 10 millioner ganger årlig.[2] 70% av nettstedets besøkende er under 30 år. Blant nettstedets mest aktive brukere er skolerådgivere som benytter utdanning.no som veiledningsverktøy.[3]

Nettsider med yrkes- og utdanningsbeskrivelser, informasjon om utdanningssystemet og intervjuer av yrkesutøvere skrives av redaksjonen i Tromsø og kvalitetssikres i samarbeid med fag- og bransjeorganisasjoner. Informasjon om studietilbud i Norge er innhentet og kvalitetssikret i samarbeid med lærestedene.[4] Nettstedets mest besøkte tjeneste er en studievelger og karakterkalkulator som viser hvilke studier som kan søkes gjennom Samordna opptak som er mulig å komme inn basert på karakterer og videregåendefag.[5]

Utdanning.no driver også nettjenesten finnlarebedrift.no[6] som gir oversikt over hvilke av alle bedrifter i Norge som kan egne seg for å ta inn lærlinger, basert på hvilke offentlige godkjenninger de har og hvilke yrkesgrupper de har ansatt.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Nettstedet ble opprettet i 2003 av Utdannings- og forskningsdepartementet (som nå tilsvarer Kunnskapsdepartementet). Fra 2005 har det vært utviklet og redigert fra Tromsø.[7] Fra 2010 til 2017 var det en del av Senter for IKT i utdanningen, og 2018-2019 var det underlagt Utdanningsdirektoratet. Fra 2020 til sommeren 2021 er det eid av direktoratet Kompetanse Norge men ble fra sommeren 2021 en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

Drift av nettstedet utdanning.no er samlokalisert med den nasjonale tjenesten for karriereveiledning på nett, karriereveiledning.no.[8]

Tilsvarende nettjenester i andre land[rediger | rediger kilde]

I Danmark driver Ministeriet for Børn og Undervisning nettstedet Uddannelsesguiden[9]som har samme formål og målgruppe som utdanning.no. Finlands utdanningsmyndigheter har nettstedet Opintoluotsi.fi[10] som henvender seg primært til unge som skal velge videregående og høyere utdanning, veiledere og rådgivere som ønsker å benytte nettstedet i sitt arbeid. I Sverige driver Skolverket gymnasieinfo.se[11].

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Nettstedet er laget med åpen kildekodeløsning med publiseringssystemet Drupal og med søkemotoren Apache Solr. I perioden 2007 til 2009 hadde utdanning.no ansvar for teknisk utvikling av prosjektet for digitale lærebøker i videregående skole, Nasjonal digital læringsarena, som også ble laget i Drupal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Kunnskapsdepartementet (21. desember 2015). «Tildelingsbrev Senter for IKT i utdanningen 2016» (PDF). «Senteret har ansvar for å videreutvikle og drifte Utdanning.no som nasjonal portal for utdanningstilbud, yrker og karriereveiledning, med vekt på helhetlig informasjon og interaktive tjenester som bidrar til refleksjon og informerte utdannings- og yrkesvalg.» 
 2. ^ utdanning.no Utdanning.no i tall
 3. ^ Høringssvar fra Senter for IKT i utdanningen[død lenke] 13.12.2012
 4. ^ iktsenteret.no Introduksjon om utdanning.no
 5. ^ utdanning.no/karakterkalkulator
 6. ^ «Finn lærebedrift». finnlarebedrift.no. Besøkt 25. september 2019. 
 7. ^ Fra 1. januar 2010 ble utdanning.no en del av Senter for IKT i utdanningen St.meld. nr. 31 (2007–2008) Kvalitet i skolen
 8. ^ «Karriereveiledning | Karriereveiledning.no». karriereveiledning.no. Besøkt 10. februar 2021. 
 9. ^ Udannelsesguiden
 10. ^ opintoluotsi.fi Arkivert 22. juni 2013 hos Wayback Machine. (svensk versjon)
 11. ^ «Gymnasieinfo - Skolverket». www.gymnasieinfo.se. Arkivert fra originalen 4. oktober 2019. Besøkt 25. september 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]