Usedom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Usedom
Strand på Usedom
Geografi
PlasseringMellom Østersjøen og Stettiner Haff
Areal 445 km²
Lengde 66,4 km
Bredde 23,9 km
Høyeste punktGolm (69 moh.)
Administrasjon
LandTysklands flagg Tyskland
Delstat
Landkreis
Mecklenburg-Vorpommern
Ostvorpommern
Største bosetningHeringsdorf (3 542)
LandPolens flagg Polen
VoivodskapVestpommerske voivodskap
Største bosetningŚwinoujście (44 585)
Demografi
Befolkning76 500
Befolkningstetthet171,91 innb./km²
Posisjon
Kart
Usedom
53°56′00″N 14°05′00″Ø

Kart over Usedom

Usedom (polsk Uznam) er en øy i Østersjøen på grensen mellom Tyskland og Polen. Den ligger nord for Stettiner Haff, elvemunningen til elva Oder i Pommern. Det meste av øya hører til Tyskland og landkreis Ostvorpommern i Mecklenburg-Vorpommern, bortsett fra den østlige delen og byen Świnoujście (tysk Swinemünde) som har vært en del av Vestpommerske voivodskap siden 1945. Øya har et areal på 445 km², der 373 km² er tysk og 72 km² er polsk.[trenger referanse] Innbyggertallet på øya er 76 500, 31 500 i den tyske delen og 45 000 i den polske.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Omkring 400-tallet ble øya bosatt av slavere. Fra 1000-tallet ble området kalt Vorpommern og var en del av Polen. I 1128 aksepterte hertugen av Pommern, Wartislaw I, kristendommen fra Otto av Bamberg. I 1155 ble det opprettet et kloster i Grobe, som i 1309 ble flyttet til landsbyen Pudagla. I mellomtiden ble det opprettet et annet kloster i Crummin og snart var nesten hele øya abbeden sin eiendom.

Etter reformasjonen kom øya inn under hertugen av Pommern igjen. Under tredveårskrigen, den 26. juni 1630, gikk den svenske hæren med kong Gustav II Adolf i land ved Peenemünde. Usedom ble annektert av Sverige etter krigen og var svensk fram til 1720 da den ble solgt for 2 millioner daler til den prøyssiske kongen Fredrik Vilhelm I. I 1740 anla Fredrik II av Preussen havnebyen Swinemünde.

Den lille landsbyen Peenemünde kom i søkelyset under andre verdenskrig da Luftwaffe testet missiler og raketter her, blant annet V-1 og V-2. Tyskerne benyttet seg av tusenvis av slavearbeidere som var krigsfanger i konsentrasjonsleiren på Usedom under krigen.

I 1945 ble den østlige delen av øya sammen med byen og havnen Świnoujście overlatt til Polen etter Potsdamkonferansen. Området ble så befolket med polakker som ble kastet ut av området vest for elva Vestre Bug av Sovjetunionen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Øya er skilt fra naboøya Wolin av Świna-sundet (eller elven) (tysk Swine), som er hovedleien mellom Stettiner Haff og Pommernbukta, en del av Østersjøen. Det sørvestlige sundet mellom øya og fastlandet blir kalt Peenestrom og er en forlengelse av elven Peene, som munner ut i den vestlige delen av Stettiner haff.

Den største byen på øya er Świnoujście (Swinemünde), som har flere innbyggere enn resten av øya. En annen by som har gitt navn til øya, heter Usedom. Den største byen i den tyske delen heter Heringsdorf (tidligere Dreikaiserbäder). Det er mange turiststeder på nordkysten, inkludert Ahlbeck, Heringsdorf og Bansin, i tillegg til Świnoujście og Zinnowitz.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]