Stettiner Haff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stettiner Haff - Landsat satellittbilde
Stettiner Haff (Zalew Szczeciński)
Kart over området rundt Stettiner Haff

Stettiner Haff eller Oderlagunen (tysk Oderhaff, Stettiner Haff; polsk Zalew Szczeciński) er en strandsjø på grensen mellom Tyskland og Polen sørvest i Østersjøen. Den ligger ved munningen av elven Oder nord for byene Szczecin og Police.

Mellom Stettiner Haff og Pommernbukten i Østersjøen ligger øyene Usedom/Uznam og Wolin, og tre sund knytter strandsjøen til resten av havet: Peenestrom, Świna og Dziwna. Den har et areal på 687 km² og et gjennomsnittlig dyp på 4 meter. På det dypeste er den bare 6 meter.

I 1880 åpnet kanalen Kaiserfahrt på Usedom, og en vannvei med dybde på 10 meter knyttet lagunen sammen med Østersjøen, slik at større skip kunne komme inn i strandsjøen og havnen i Stettin.

Kanalen er omtrent 12 km lang og 10 meter dyp og ble gravd ut av Det tyske keiserdømmet mellom 1874 og 1880 i regjeringstiden til keiser Vilhelm I. Etter 1945 oppkalte Polen kanalen etter Piast-dynastiet.

Byer og landsbyer i området[rediger | rediger kilde]

Feriested[rediger | rediger kilde]

I dag er det mange passasjerbåter i lagunen, og man kan drive med forskjellige typer vannsport ved mange av strendene i området. I området er det vinranker, en smalsporet jernbane, museum og slott.

Forurensning[rediger | rediger kilde]

Stettiner Haff får tilført store mengder forurensning via elven Oder og eutrofiering er en av konsekvensene. Store konsentrasjoner av aluminium og jernsediment er funnet i elven, noe som fører til brå algevekst i lagunen. Næringsstoffene i strandsjøen varierer riktignok mye gjennom året, og har minket de siste årene.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]