Fredrik Vilhelm I av Preussen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredrik Vilhelm I
Konge av Preussen
Fredrik Vilhelm I av Preussen
NavnFriedrich Wilhelm
Regjeringstid25. februar 1713 - 31. mai 1740
Født14. august 1688
Død31. mai 1740
ForeldreFredrik I av Preussen og
Sophie Charlotte av Hannover
EktefelleSophie Dorothea av Hannover
Barnse egen liste

Fredrik Vilhelm I av Preussen (ty. Friedrich Wilhelm), av huset Hohenzollern (født 14. august 1688, død 31. mai 1740), ofte kjent som Soldatkongen, regjerte som konge av Preussen fra 1713 til sin død i 1740.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hans far, Fredrik I av Preussen, var den første konge av Preussen.

I Preussens historie utgjør Fredrik Vilhelm Is regjeringstid en reform- og organiseringsperiode. Han var en initiativrik, energisk natur med ubendig vilje,[trenger referanse] en enevoldsherskertype, hvis personlige engasjement nådde til alle forvaltningens områder. I nesten alt var han sin fars rake motsetning: hans puritanske legning kombinert med hans sparsomhetspolitikk tillot intet hoffliv i samtidens stil.[trenger referanse] Han levde spartansk for sin stand og likte best å være kledd i hæruniformen sin. I motsetning til faren og bestefaren hadde han ikke mye til overs for kultur og protesterte på penger som ikke gikk til hæren.[trenger referanse] I hans levetid fordoblet den prøyssiske hæren seg.

Fredrik Vilhelm innrettet seg mot å oppheve partikularismen i den løst sammenføyde prøyssiske stat.

Fredrik Wilhelm gikk inn for om å bygge opp Preussens militære makt. Han sentraliserte og forbedret den prøyssiske staten, erstattet tvungen militærtjeneste for middelklassen med en årlig skatt, opprettet grunnskoler, og sørget for å rebefolke Østpreussen etter at befolkningen hadde blitt redusert som følge av pesten i 1709.

Han forenklet rettsprosedyrene, men klarte ikke å få i stand et enhetlig prøyssisk rettsvesen. Derimot klarte han å sentralisere finansforvaltningen ved generaldirektoriet av 1723, hvis instruksjon han selv hadde forfattet.[trenger referanse] Statsfinansene, i stor grad basert på kronens jordeiendommer, var ved hans død i svært god tilstand.[trenger referanse] Fredrik Vilhelm forbedret byenes forvaltning ved å bryte rådsslektenes makt. Næringene ble støttet etter strengt merkantilistiske prinsipper.

Det ble også iverksatt tiltak for å bedre folkets utdannelse, og 1717 ble skolegang foreskrevet ved dekret. Særlig omsorg viet Fredrik Vilhelm hærens organisasjon: Dens styrke ble fordoblet og basert hovedsakelig på den innenlandske befolkningen og ble inndelt i verningsområder, «kantoner». Fra denne tid ble den prøyssiske eksersis et mønster.[1] Han satte også opp en garde i Potsdam med spesielt lange soldater.

Ved freden i Stockholm i 1720 vant Preussen Stettin og deler av Vorpommern. Trass i Fredrik Vilhelm militære interesser ble hans regjeringtid fredelig. Fredrik Vilhelm skapte den prøyssiske embetsmannsstand, og det var han som gav Preussen dets militære og byråkratiske preg. Fredrik Vilhelms despotiske sinnelag fremtrådte også i familielivet, særlig i forholdet til eldste sønn, den senere Fredrik II av Preussen.[1]

Ekteskap og barn[rediger | rediger kilde]

Fredrik Wilhelm og hans kone Sophie Dorothea av Hannover hadde åtte overlevende barn.

 • Wilhelmine av Bayreuth (1709–1758)
 • Fredrik II av Preussen (også kalt «Fredrik den store») (1712–1786)
 • Friederike Louise (1714–1784)
 • Philippine Charlotte (1716–1801)
 • Sophie Dorothea Marie (1719–1765)
 • Louise Ulrike, dronning av Sverige (1720–1782)
 • August Wilhelm (1722–1758)
 • Anna Amalia (1723–1787)
 • Heinrich (1726–1802)
 • August Ferdinand (1730–1813)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Svensk uppslagsbok, Malmö 1932

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Fredrik I 
Konge av Preussen
Etterfølger:
 Fredrik II