Hopp til innhold

Universitetsby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Uppsala er en av Skandinavias mest kjente universitetsbyer. Universitetet dominerer den sentrale bykjernen, og en fjerdedel av innbyggerne har sitt virke ved universitetet.

Universitetsby er en betegnelse som gjerne brukes om byer hvor det stedlige universitetet setter et tydelig preg på byen. Dette vil spesielt være tilfelle for små og mellomstore byer hvor universitetet er den klarst største virksomheten i byen og det som setter byen «på kartet» i en nasjonal eller internasjonal sammenheng, og hvor universitetet har en lang tradisjon. I en universitetsby vil universitetet gjerne dominere den historiske bykjernen. I tillegg vil studentlivet sette sitt preg på byen. I typiske universitetsbyer vil studenter og andre med tilknytning til universitetet ofte utgjøre en stor del av innbyggertallet, gjerne opp imot 20-30 %.

Noen tyske universitetsbyer bruker betegnelsen «Universitätsstadt» i bynavnet, f.eks. «Universitätsstadt Marburg».

Betegnelsen brukes ikke så ofte om storbyer, hvor universitetets relative betydning for byen er mindre. Men strengt tatt kan universitetsby også bety en hvilken som helst by som har et universitet.

Kjente universitetsbyer[rediger | rediger kilde]