Universitetet i Priština

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Universitetet i Priština
Latinsk navnUniversitas Studiorum Prishtiniensis
Grunnlagt1970
TypeUniversitet
Rektor Marjan Dema (2016–)Rediger på Wikidata
Beliggenhet Priština
Studenter28 832 (2005)
Ansatte1 638 (2005)
Nettstedwww.uni-pr.edu

Universitetet i Priština
Latinsk navnUniversitas Studiorum Prishtiniensis
Grunnlagt1970
TypeUniversitet
Rektor Marjan Dema (2016–)Rediger på Wikidata
Beliggenhet Kosovska Mitrovica
Studenter9 740 (2010)
Ansatte891 (2010)
Nettstedwww.pr.ac.rs

Universitet i Priština (albansk: Universiteti i Prishtinës, forkortelsen UP ; serbisk: Univerzitet u Pristini ; latinsk: Universitas Studiorum Prishtiniensis ) er Kosovos eneste offentlige universitet og ble grunnlagt i begynnelsen av 1970.

De første fakultetene ble grunnlagt på 60-tallet, men var underlagt Universitetet i Beograd. Antall studenter vokste enormt og i begynnelsen av 80-tallet hadde universitetet 43 321 studenter som er det høyeste antall studenter noensinne. I dag har universitetet i underkant av 30 000 studenter, omtrent like mange kvinner som menn. 99 % av studentene er albanere. Universitetet er inndelt i 17 fakulteter hvorav 14 holder til i Priština og 3 i byene Peja/Pec, Mitrovica og Ferizaj/Urosevac.

På slutten av 80-tallet da Kosovos selvstyre ble tatt bort, ble også universitetet satt under direkte kontroll av Beograd og ikke Priština slik det hadde vært fram til da. Universitetets rektor, Ejup Statovci, ble fengslet etter at han protesterte mot at bygningene ble okkupert og en serber innsatt som rektor. I løpet av noen få år var alt snudd på hodet og nå var det kun serbiske studenter på universitetet. Albanerne satte opp ett eget parallelt universitet som brukte private hjem som undervisningslokaler.

Slik fortsatte det fram til 1999 da NATO inntok landet. Nå kunne albanerne innta universitetet, mens serberne etablerte et eget universitet ved samme navn med beliggenhet forskjellige steder i Serbia og senere blant annet ï den nordlige, serbiskdominerte delen av byen Mitrovica. Det serbiske universitetet er godkjent av FN i Kosovo under navnet: Universitetet i Mitrovica. Universitetet godtar ikke det nye navnet pålagt.[1]

Universitetet har kvoter for albanske studenter som ikke er fra Kosovo og studenter fra minoritetsgruppene i Kosovo.

Siden 1999 har universitetet arrangert hvert år, Prishtina Summer University. Formålet er å få studenter fra Kosovo til å bli kjent med studenter fra hele Europa. Blant de som deltar er det også studenter fra universiteter i Serbia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 7. mai 2010. Besøkt 3. mai 2010.