United Methodist Church

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
United Methodist Church
Logo of the United Methodist Church.svg
HovedgrenMetodisme
Grunnlagt1968
Antall medlemmer11 millioner totalt
13 000 i Norge
LandUSA[1][2]
Nettstedhttp://www.umc.org/ (engelsk)
Artikkelen inngår i serien om
Metodisme
John Wesley clipped.png
John Wesley
 

United Methodist Church er det største metodistiske kirkesamfunn i verden, og har rundt 14 millioner medlemmer verden over. Kirkesamfunnet er representert i blant annet Skandinaviske metodistkirker. Kirken er representert i World Methodist Council.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Flere metodistsamfunn gikk sammen om å bli forent på slutten av 1800-tallet. I 1939 ble The Methodist Church dannet, ved en sammenslåing av Methodist Episcopal Church, The Methodist Episcopal Church South og The Methodist Protestant Church. I 1968 gikk The Methodist Church sammen med Evangelical United Brethren, og den nåværende United Methodist Church ble offisielt dannet i Dallas i Texas.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

United Methodist Church er organisert med biskoper, pastorer og diakoner, som vanligvis har gjennomgått en form for opplæring. Både menn og kvinner kan ha alle disse vervene. De nordiske landene og Baltikum utgjør et bispdømme i kirken.

Medlemskap[rediger | rediger kilde]

Kirken opererer med tre grader av medlemskap.

  • En som skal regnes for fullt medlem, har blitt døpt som barn, og må også som voksen komme med en erklæring ved en offentlig kunngjøring i en menighet.
  • En som har blitt døpt som barn og fortsatt er medlem, med ikke har kommet med noen slik bekreftelse, blir også regnet med i medlemsantallet.
  • En som ikke er døpt i kirken, kan være med i en del av kirkens arbeid. De blir regnet som tilknyttet kirken, men de tas ikke med i medlemsantallet.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Hamar Metodistkirke

I Norge teller Metodistkirken 13 000 medlemmer (2006) i omkring 50 metodistkirker.

Metodistkirken i Norge har inngått en avtale med Den norske kirke om at de to kirkene skal godta hverandres embeder, dåp og nattverd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
  1. ^ Utgave 2017-05-22 av GRID (2017-05-22 utgave), 22. mai 2017, DOI:10.6084/M9.FIGSHARE.5032286, fra Wikidata 
  2. ^ (på de, en, fr, es, it) archINFORM, OCLC 45382278, archINFORM project ID 2045, fra Wikidata, https://www.archinform.net/index.htm