Karl Aagaard Østvig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karl Aagaard Østvig
Karl Aagaard Østvig.jpg
Født17. mai 1889
Christiania
Død21. juli 1968 (79 år)
Christiania
Ektefelle Maja Rajdl
Barn Karl Aagaard Østvig jr., Lillemari Østvig
Utdannet ved Hochschule für Musik und Tanz Köln
Beskjeftigelse Operasanger, sanger
Parti Nasjonal Samling (–1945*)
Nasjonalitet Norge

Karl Aagaard Østvig (noen ganger germanisert til Oestvig) (født 17. mai 1889, død 21. juli 1968) var en norsk operatenor, operadirektør og sangpedagog.

Det norske historiske musikkarkiv regner ham som den største dramatiske tenor i norsk historie og anfører at han vær særlig beundret for sin tolkning av verker av Puccini, Strauss og fremfor alt; Richard Wagner.[1] Stemmen hans ble beskrevet av sopranen Lotte Lehman som «en skinnende meteor».[2] Selv om han reiste på turneer over hele verden og holdt konserter og spilte i operaer så var hans sangkarriere først og fremst knyttet til Østerrike og Tyskland fra hans debut og frem til han trakk seg tilbake i 1933. Fra 1932 bodde han i Oslo der han først og fremst virket som operadirektør og sanglærer. Han gjorde kun noen få innspillinger i løpet av sin karriere, alle for Polydor. [3]

Han meldte seg inn i Nasjonal samling i 1940 og var medlem frem til krigens slutt.[4] Etter krigen satt han en kort stund i fengsel på grunn av dette. Hans sønn, Karl Aagaard Østvig jr., falt som SS-Untersturmführer i 1944.

Referanser[rediger | rediger kilde]