Undervannsfjell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bermuda ligger på toppen av en undersjøisk fjellkjede som man kan se fra lufta.
Undervannsfjell markert på et verdenskart.

Et undervannsfjell er et fjell som reiser seg minst 1000 m fra havbunnen og som ikke når havoverflata. De blir ofte funnet i grupper eller som nedsunkede øygrupper. Enslige og ikke-vulkanske undervannsfjell er sjeldne.

Undervannsfjell er stort sett av vulkansk opphav, slik som for eksempel Emperor Seamounts, som er en videreføring av Hawaii. Undervannsfjella har blitt formet av vulkansk aktivitet for millioner av år siden, og har siden blitt slitt ned av erosjon til de nå er under havoverflata. Den lange kjeden av øyer og undervannsfjell strekker seg tusenvis av kilometer nordøst for den store øya, og er et resultat av en plate som rører seg over et vulkansk aktivt område.

Undervannsfjell strekker seg ofte opp i øvre sjølag, og gir dermed bedre grunnlag for marint liv sammenlignet med havbunnen rundt. I tillegg til dette kan de lede næringsrike undervannsstrømmer mot overflaten. Undervannsfjell skaper dermed grunnlag for planktonvekst, og for alt over disse i næringskjeden, og bidrar til liv i et ørkenaktig åpent hav. Dette er også livsviktige stoppesteder for dyr som trekker over lange avstander, slik som for eksempel kvaler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]