Uesugi Kenshin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Uesugi Kenshin
Uesugi Kenshin by Kuniyoshi.JPG
Født長尾景虎
18. februar 1530Rediger på Wikidata
Echigo ProvinceRediger på Wikidata
Død19. april 1578Rediger på Wikidata (48 år)
Kasugayama CastleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Samurai, daimyōRediger på Wikidata
Nasjonalitet JapanRediger på Wikidata

Uesugi Kenshin (japansk: 上杉 謙信; 18. februar 1530-19. april 1578) var en mektig daimyō som styrte Echigo-provinsen i sengoku-perioden i Japan. Han var daimyō Namao Tamekages fjerde sønn.

Han var en av de mange mektige krigsherrene i sengoku, og er kjent for å ha vært Takeda Shingens legendariske rival og for sin militære ekspertise, strategi og hans tro på krigsguden, Bishamonten. Mange så på Kenshin som Bishamontens avatar og kalte han en krigsgud.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Kenshins far Uesugu Norimasa var blitt kjent som krigsherre etter seierne sine over Uesugi Sadanori og Uesugi Funayoshi. Norimasa ble drept av Enami Kazuyoris styrker i ett felttog mot ikkō-ikki-munkene. Kenshin ble tatt bort i den følgene maktkampen i Echigo og ble flyttet til Rizen-tempelet, hvor han studerte fra han var 7 til han var 14.

Navn[rediger | rediger kilde]

Uesugi Kenshins opprinnelige navn var Nagao Kagetora. Han byttet navn til Uesugi Masatora da han ble leder for Uesugi-klanen. Senere skiftet han navn til Terutora og til slutt til Kenshin, etter at han ble en buddhistmunk. Kanshin er også omtalt som Dragen fra Echigo på grunn av sine kampsportferdigheter som han viste på slagmarken, mens Shingens rival Takeda Shingen også omtales som Tigeren fra Kai. I kinesisk mytologi er dragen og tigeren bitre rivaler. Både Kenshin og Shingen hadde alltid vært interessert i kinesisk kultur, særlig arbeidene til strategen Sun Zi (Krigføringens kunst).

Se også[rediger | rediger kilde]