Takeda Shingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Takeda Shingen
Portrett av Takeda Shingen tegnet av kunstneren Utagawa Kuniyoshi
Født武田太郎
1. des. 1521Rediger på Wikidata
Yogaisan Castle
Død13. mai 1573Rediger på Wikidata (51 år)
Ina district
BeskjeftigelseSamurai Rediger på Wikidata
Embete
  • Shugo
  • shugo Rediger på Wikidata
EktefelleSanjō
Suwa Goryōnin
Nezugoryōnin
Aburakawa
上杉の方
FarTakeda Nobutora
MorŌi no kata
Søsken
11 oppføringer
Jōkei-in
Nene
Takeda Nobushige
Takeda Nobukado
Ichijō Nobutatsu
Takeda Takematsu
Takeda Inuchiyo
Matsuo Nobukore
Takeda Souchi
Takeda Nobuzane
Takeda Nobutomo
Barn
13 oppføringer
Takeda Katsuyori
Takeda Yoshinobu
Takeda Nobuchika
Takeda Nobuyuki
Kenshōin
Shinryūin
Nishina Morinobu
Katsurayama Nobusada
Takeda Nobukiyo
Shinshōni
Kiku-hime
Ōbai-in
Shimoyama-dono
NasjonalitetJapan
GravlagtKōfu

Slaget ved Kawanakajima i 1561

Takeda Shingen (japansk: 武田 信玄) (født 1. desember 1521, død 13. mai 1573), født Takeda Katsuchiyo, var en viktig daimyō (over Shigano- og Kai-provinsene) og en dyktig militær leder som forsøkte å skaffe seg kontrollen over Japan i den siste delen av sengoku-perioden, de krigende staters tid, da landet var preget av mange konflikter mellom ulike klaner og daimyōer.

Familie[rediger | rediger kilde]

Takeda Shingen var den første sønnen til Takeda Nobutora, overhode for Takeda-klanen og daimyō over Kai-provinsen. Han begynte tidlig å hjelpe faren sin og med de eldre slektningene og vasallene til klanen, og han ble et viktig medlem av klanen i en ung alder. Men på et senere tidspunkt etter at Shingen hadde blitt opptatt som voksen, bestemte han seg for å gjøre opprør mot faren.

Da Shingen var 21 tok han kontroll over klanen. Det er ikke helt klart hvordan han klarte dette, men man tror at faren hadde planlagt å gjøre sin andre sønn, Takeda Nobushige, til sin etterfølger i stedet for Shingen. Men Shingen fikk hjelp av Imagawa-klanen under Imagawa Yoshitomo, noe som førte til en allianse mellom Imagawa- og Takeda-klanene.

Tidlige erobringer[rediger | rediger kilde]

Shingens første handling som daimyō var å skaffe seg kontroll over området rundt seg. Målet hans var å erobre Shinano-provinsen. Flere viktige daimyôer i Shinano marsjerte mot grensen til Kai i håp om å nøytralisere den unge Shingen før han kunne begynne å erobre områdene deres. Shingen klarte riktignok å slå dem i slaget ved Sezawa, og begynte samme år felttoget sitt i Shinano. Den unge krigsherren hadde betydelig suksess i felttoget; han erobret Suwa-klanens hovedkvarter i beleiringen av Kuwabara før han gikk inn i det sentrale Shinano hvor han beseiret både Tozawa Yorichika og Takato Yoritsugu. Men han ble stoppet ved Uehara av Murakami Yoshikiyo, i et slag hvor Shingen mistet to generaler. Shingen klarte å få hevn mot Murakami-klanen, som senere ble beseiret. Yoshikiyo flyktet fra regionen, og søkte hjelp hos Uesugi-klanen.

Konflikten mot Uesugi Kenshin[rediger | rediger kilde]

Etter erobringen av Shinano møtte Shingen en ny rival: Uesugi Kenshin, daimyô av Echigo-provinsen. Striden mellom disse to ble senere nesten legendarisk, og de kjempet mot hverandre hele fem ganger i slagene ved Kawanakajima. Men hverken Shingen eller Kenshin var villig til å satse alt på ett slag, så det kom for det meste bare til kontrollerte trefninger. Den konflikten som kunne ha bestemt resultatet av striden mellom Shingen og Kenshin, og som hadde de største tapene, var det fjerde slaget. Shingen og Kenshin skal visstnok ha møttes mann mot mann i dette slaget. Begge sider mistet store styrker, inkludert to av Shingens viktigste generaler; Yamamoto Kansuke og broren Takeda Nobushige.

Pause i erobringene[rediger | rediger kilde]

I 1559 endret Katsuchiyo (da kjent under navnet Harunobu) navnet sitt til Shingen; shin er den kinesiske uttalen av nobu (tro), mens gen betyr svart, som er intelligensens og sannhetens farge i buddhismen. Shingen er også omtalt som Tigeren fra Kai, mens Shingens rival Uesugi Kenshin også omtales som Dragen/Tigeren fra Echigo. I kinesisk mytologi er dragen og tigeren bitre rivaler.

Omtrent på denne tiden oppdaget Shingen to forsøk på å ta livet hans. Det første kom fra søskenbarnet Katanuma Nobumoto (som ble beordret av Shingen til å begå selvmord), og det andre kom fra sønnen Takeda Yoshinobu, som døde to år senere. Det førte til at Shingen for øyeblikket ikke hadde noen etterfølger, men han fikk flere sønner, og det var faktisk den fjerde sønnen, Takeda Nobumori, som tok kontroll over klanen etter Shingens død.

I 1564 hadde Shingen full kontroll over Shinano-provinsen, og han hadde tatt flere borger fra Uesugi-klanen. I denne perioden gjorde Shingen bare et par små framstøt og tok seg av indre affærer.

Ny ekspansjon[rediger | rediger kilde]

Etter at Imagawa Yoshimoto, en av Shingens tidligere allierte, hadde blitt drept av Oda Nobunaga, gjorde Shingen et framstøt mot den svake Imagawa-klanen under Yoshimotos sønn, Imagawa Ujizane. Man tror at Shingen inngikk en traktat med Tokugawa Ieyasu, og begge kjempet mot Ujizane. Men da Imagawa-klanen hadde lidd sitt endelige nederlag, gjorde Shingen et framstøt mot Ieyasu.

Takedas siste slag og død[rediger | rediger kilde]

Da Takeda Shingen var 49 år gammel, var han den eneste daimyôen som kunne stoppe Oda Nobunagas samling av Japan. Han angrep Tokugawa Ieyasus styrker i 1572 og tok Futamata. Han angrep igjen i januar i slaget ved Mikatagahara, hvor Shingen slo en liten styrke fra Nobunaga og Ieyasu, men seieren var ikke viktig. Shingen gikk senere inn i Mikawa-provinsen, men døde av sykdom i leiren. Han var gravlagt i Erin-ji som i dag er i Kōshū i Yamanashi.

Referanser[rediger | rediger kilde]