Sunzi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sunzi
Født孫武
ca. 544 f.Kr.Rediger på Wikidata
Qi
Dødca. 496 f.Kr.Rediger på Wikidata
Gusu (Wu, Zhou-dynastiet)
BeskjeftigelseSkribent, filosof, militært personell Rediger på Wikidata
FarSun Ping A
BarnSun Ming
NasjonalitetQi
Wu

Sunzi (kinesisk: 孫子, pinyin: Sūn Zǐ, Wade-Giles; Sun Tzu, «mester Sun», egentlig navn Sun Wu) regnes for å være forfatteren av boken Kunsten å krige (Sun Zi Bing Fa), en innflytelsesrik kinesisk bok om militær strategi (men for det meste ikke direkte om taktikk). Boken skal ha blitt forfattet etter at han hadde trukket seg tilbake til fjellet Qionglong Shan.

Han er også en av første realistene innen den internasjonale relasjonsteori. Hvorvidt Sun Zi faktisk er en historisk person er omstridt. Ikke desto mindre tillegges han tradisjonelt livsdataene 544 f.Kr. til 496 f.Kr., og fødestedet Huimin i dagens provins Shandong.

Sun Zi skal ha kommet fra staten Qi i Nord-Kina, men levde perioder av livet i staten Wu i Sentral-Kina. Det var her han fikk muligheten til å prøve ut sine teorier. (Bøckman 1999).

Sunzi skal ha tatt del i en rekke felttog. Det berettes blant annet om et slag i riket Chu, der han med 30.000 man beseiret en styrke som var ti ganger større.

Det er uklart om han døde en voldsom død eller trakk seg tilbake og levde sine siste leveår i fred.

Sunzis verk Kunsten å krige ble første gang oversatt til et vestlig språk av jesuittpresten Joseph-Marie Amiot på 1700-tallet, og den påstås å ha inspirert Napoleon.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Wikiquote: Sun Zi – sitater