Tyrihjelmfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tyrihjelmfly
Tyrihjelmfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Polychrysia moneta
Fabricius, 1787
Norsk(e) navn: tyrihjelmfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Underfamilie: Plusiinae
Slekt: Polychrysia
Habitat: skogkanter og lysninger, hager
Utbredelse: Palearktis og Nord-Amerika

Tyrihjelmfly (Polychrysia moneta) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er utbredt nord til Hedmark, Oppland og Hordaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 35 – 39 mm), brungult nattfly med noe metallisk skinn. Arten er ganske karakteristisk og kan ikke forveksles med noen annen art som forekommer i Norge. Labialpalpene er lange, sigdformede og står opp foran hodet. Forkroppen (thorax) er brungul med høye skrå-kjøler av oppstående hårlignende skjell. Forvingen er lyst gul med brunlig bestøvning og spredte, små, svarte flekker i den ytre delen, og brune årer. I vingespissen er det en skinnende, gulhvit flekk som bakover er avgrenset av en brunrød bue. Den indre mellomlinjen er smal og brun, ytre mellomlinje kraftig, rødbrun, med en spisst V-formet utbuktning i den fremre delen. Bølgelinjen er brun, kraftig bølgete, dobbel i den fremre delen som gjennomskjærer den lyse flekken i vingespissen. Nyre- og ringmerkene er ganske store, metallisk hvite med brun kant, gjennomskåret av mørkere vingeårer. Bakvingen er lyst gråbrun, med grålig bestøvning i den ytre delen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i skogkanter og lysninger i skogen, også i fjellbjørkeskog, og i hager. Larvene, som overvintrer, utvikler seg mellom sammenspunne blader av tyrihjelm (Aconitum septentrionale), riddersporer (Delphinium spp.) og ballblom (Trollius europaeus). De voksne sommerfuglene flyr i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er holarktisk, det vil si at den er utbredt både i Palearktis og i Nord-Amerika. I Norge er den nokså vanlig på Sørlandet og på Østlandet nord til den nordlige delen av Gudbrandsdalen. På Vestlandet finnes den nord til Bergens-området, men mangler i ytre strøk fordi næringsplantene ikke vokser der.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, tyrihjelmfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Polychrysia moneta på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]