Tvedestrand og Åmli videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tvedestrand videregående skole
FylkeAgder
Elever450
Ansatte120
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet
Tvedestrand videregående skole avdeling Holt

Tvedestrand videregående skole ligger i Tvedestrand og Åmli kommuner, i Agder fylke.

Skolen er lokalisert på tre steder, Tvedestrand, Holt og i Åmli. Avdelingen i Tvedestrand ligger i Lyngmyrveien 57, i en solhelling over sentrum av Tvedestrand. Avdelingen på Holt ligger ved Holt kirke, med nærhet til både skogen og landbruket som er en viktig del av undervisningen på Holt. Avdelingen i Åmli ligger rett utenfor sentrum av Åmli. Skolen har internat og hybelhus på avdelingen på Holt, og hybelhus på avdelingen i Åmli.

Skolen har ca. 120 ansatte og ca. 450 elever.

Tvedestrand videregående skole har følgende studietilbud skoleåret 2019/20[1]:

 • Bygg- og anleggsteknikk
 • Helse- og oppvekstfag
 • Idrettsfag
 • Naturbruk
 • Studiespesialisering
 • Studiespesialisering med hverdagslivstrening
 • Voksenagronomkurs

Historikk[rediger | rediger kilde]

Frem til 2004 var Holt og Tvedestrand to ulike skoler. Holt landbruksskole og Tvedestrand videregående skole. 1. august 2004 ble skolene slått sammen til en administrativ enhet. I 2011 ble Åmli videregående skole også innlemmet i skolen. Skolen skiftet da navn til Tvedestrand og Åmli videregående skole. I 2019 endret skolen igjen navn til Tvedestrand videregående skole.[2]

Holt Landbruksskole[rediger | rediger kilde]

Holt landbruksskole ble opprettet i 1847Nes Verk og er den eldste i fylket. Senere ble skolen flyttet til Setesdal og i 1896 endte den på Langtveit i Holt. Etter 1. verdenskrig (1914–1918) kom det noen år med stor pågang. I 1923 stod den nye hovedbygningen ferdig. Da bestod skoletilbudet av 3 studier.

 1. 1 1/2 år jordbrukskurs med praksis på skolegården i sommertida
 2. 2 vinters jordbrukskurs med praksis på en veldrevet gård eller hjemme.
 3. 1 1/2 års praktisk/teoretisk hagebruks-og småbrukserkurs med praksis på skolegården.

I 1952 kom det første kurset som kombinerte skog-/jordbrukskurset og i 1953 fikk skolen sin egen sag. På 1960 tallet kom den en nedgang i søknadadspågangen, men da den grønne bølgen kom, økte interessen igjen, særlig blant jenter.

Tvedestrand Gymnas[rediger | rediger kilde]

Tvedestrand var i utgangspunktet en middelskole som etterhvert ble til realskole, før den etter 2. verdenskrig ble til Tvedestrand gymnas. Gymnaset fikk til slutt betegnelsen videregående skole. Middelskolen var en skole mellom barneskole og gymnaset, og den kom så tidlig som i 1880 til Tvedestrand delvis på grunn av tettstedets oppblomstring som sjøfartsby og de lokale pådrivere for utdanning, deriblant ordfører Fritz Smith. Jentene ble først inkludert i 1886. Skolen holdt først til i Østerkleiv, men flyttet etterhvert til eget bygg på Vesterkleiv. Da ungdomsskolen ble innført, flyttet skolen til nye lokaler på Lyngmyr.

Tvedestrand Gymnas fikk eksamensrett i 1946 og samme år ga Tvedetransdrussen ut russeavisen «Frekkheten». Siden 1948 har Tvedestandrussen gitt ut russeavis, og i 1946 fikk avisen det faste navnet «Oksebrølet». Både Arne Torp (1961) og Torstein Moland (1965) har vært redaktør for avisen.[3]

Åmli videregående skole[rediger | rediger kilde]

Åmli videregående skole ble etablert i 1981. Før dette hadde skolen vært Åmli Statsrealskole og Åmli hjelpepleierskole. Statsrealskolen virket fra rundt 1945 til 1974, mens hjelpepleierskolen, som var underlagt Helsedirektoratet, startet i 1975. Fra 1975 ble det også kjørt grunnkurs i landbruk underlagt Holt landbruksskole. Fra 1977 til 1981 var der også filialklasser under Tvedestrand gymnas.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivmateriale etter skolens forløpere, Tvedestrand gymnas, Holt landbruksskole og Åmli videregående skole, befinner seg på Kuben i Arendal. Arkivet etter Tvedestrand gymnas omfatter i hovedsak perioden fra 1960-tallet og frem til slutten av 1990-tallet. Arkivet etter Holt landbruksskole strekker seg fra 1897 til 1982. Det finnes også en samling russeaviser fra Tvedestrand Gymnas. Samlingen er registrert som et eget arkiv ved Aust-Agder museum og Arkiv avdeling KUBEN.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Utdanningstilbud - Tvedestrand videregående skole». tvedestrand.vgs.no. Besøkt 7. januar 2020. 
 2. ^ «Skolens historie - Tvedestrand videregående skole». tvedestrand.vgs.no. Besøkt 7. januar 2020. 
 3. ^ «Arkivportalen.no - Arkivdetaljer». arkivportalen.no (norsk). Besøkt 14. februar 2017. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]