Turøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Turøyna)
Hopp til: navigasjon, søk
Norway - Turøy.png

Turøy (offisielt Turøyna) er en øy i Fjell kommune, nord for Sotra i Hordaland. Øyen Turøy ligger om lag 40 kilometer nordvest for Bergen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kommunegrensen mellom Øygarden og Fjell går gjennom sundet som skiller Turøy og Toftøy. Fram til 1964 hørte Turøy, i likhet med naboøyen Misje, med til den daværende Herdla kommune. I 1964 ble Øygarden kommune dannet, men Turøy gikk inn i Fjell kommune. Turøy bru gjorde at Turøy ble landfast i 1991.

Tradisjonelt har fiske i kombinasjon med jordbruk og husdyrhold vært leveveien. Turøys høyeste punkt er Turøvarden, 74,5 moh. Fra varden er det fritt utsyn i alle retninger. Varden er fra 1896, murt i gråstein og tjærebredd. Den over fem meter høye, sirkelformede varden er synlig langt til havs og er et godt sjømerke. Det kan ha vært varde her tidligere.

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Turøy er et godt sted for fuglekikking, og Universitetet i Bergen hadde en periode en fuglestasjon på øyen. Det er mange som dykker eller bruker havkajakk i dette området. Bergen klatreklubb har beskrivelse av 13 klatreruter i området.[1] Disse er i hovedsak på holmen Storskora, på nordsiden av parkeringsplassen like før Turøy bru.

Turøyulykken[rediger | rediger kilde]

Fredag 29. april 2016 styrtet et helikopter på vei fra Gullfaks B til Flesland ved Turøy.[2] Helikopteret falt fra omtrent 600 meter og eksploderte da det gikk i bakken i vannkanten på Storeskitholmen, bare noen hundre meter fra bebyggelsen .[3] 13 personer omkom i ulykken. Bergingsarbeidet ble utført av lokalt brannvesen, ambulansepersonell fra Helse Bergen, Sivilforsvaret, marinefartøy fra Haakonsvern, mannskap fra politiet og frivillige fra Røde Kors. I tillegg var flere sivile raskt ute i båtene sine for å prøve å hjelpe eventuelle overlevende.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bergen Klatreklubb : Feltdetaljer - Turøy». www.bergen-klatreklubb.no. Besøkt 30. april 2016. 
  2. ^ «Helikopter styrtet ved Turøy». Bergens Tidende. Besøkt 30. april 2016. 
  3. ^ «Vitner til styrten: - Det var fryktelig å se». Bergens Tidende. Besøkt 30. april 2016. 
  4. ^ «Første båt på stedet: - Det var ingen overlevende å se». Dagbladet.no. Besøkt 30. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]