Hopp til innhold

Åpen kildekode

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Åpen programvare»)

Åpen kildekode (engelsk: open source code) brukes om allment tilgjengelig kildekode til dataprogrammer. Koden er som oftest tilgjengelig på Internett. Det finnes mange forskjellige lisenser for åpen kildekode, men den mest brukte er GNU General Public License (GPL). Mange programvareselskaper lager seg sine egne spesialtilpassede åpne lisenser. Organisasjonen Open Source Initiative (OSI) har en godkjenning hvor lisenser som følger deres definisjon av åpen kildekode får betegnelsen OSI approved.

Man skiller ofte mellom åpen programvare og fri programvare. Fri programvare, slik den er definert av Free Software Foundation, krever i tillegg til at kildekoden er åpen tilgjengelig, at den kan redistribueres kommersielt. Enkelte[hvem?] kommersielle aktører mener at begrepet «åpen kildekode» er forvirrende og bør unngås.

Åpen kildekode betyr at kodingen i programmet er tilgjengelig for alle å se. Det er ingen skjulte koder, og følgelig kan alle som besitter den nødvendige kompetansen se akkurat hva et dataprogram i åpen kildekode gjør, og hvordan det gjør det.

GNU General Public License er en måte å beskytte disse kodene. En slik lisens hindrer andre å bruke kodene videre uten å videreføre lisensen. Det betyr at alle kan kopiere og videreutvikle programmer i åpen kildekode, så lenge de beholder koden åpen og tilgjengelig for hvem som helst andre som ønsker å se nærmere på oppbyggingen av programmet.

Utviklingen av åpen kildekode bygger blant annet på et ønske om at alle skal ha tilgang på de samme ressursene og mulighetene i livet, uavhengig av personlig økonomi og begrensede midler. Derfor utvikles det mange kontorprogrammer, skoleprogrammer, utviklingsverktøy og operativsystemer i åpen kildekode. Åpen kildekode tilhører ingen bestemt person eller organisasjon, og utvikles som regel av frivillige programmerere fra ulike land. I en del tilfeller mottar programmererne økonomiske bidrag fra personer og sammenslutninger som ønsker å gjøre det mulig for utviklerne å sette av tid til utviklingsarbeidet, samt betale for eventuelle driftskostnader.

Noen velkjente eksempler på programvare med åpen kildekode er Apache, PHP, Mozilla og Linux, og forsåvidt MediaWiki, programvaren som driver Wikipedia.

Android OS er et kjent linux-basert operativsystem for mobiltelefoner, som i utgangspunktet er åpen kildekode. Mange utviklere er imidlertid skeptiske til å referere til Android OS som åpen kildekode, fordi Android implementeres og leveres til forbrukeren med proprietær programvare, som Google Play. Bruken av dette operativsystemet innebærer med andre ord for det meste også bruk av lukket kildekode.

Det har imidlertid blitt utviklet flere varianter av Android som gjør det mulig å drifte mobiltelefoner med operativsystemer som er fullt ut basert på åpen kildekode. Eksempler på dette er for eksempel det Android-baserte operativsystemet LineageOS, som er svært likt det mer tradisjonelle Android-operativsystemet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikibøker Wikibøker: Åpen kildekode – bøker