Trincomalee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Trincomalee-bukten

Koordinater: 8°34′N 81°14′Ø

Trincomalee er en havneby i det østlige Sri Lanka. Den ligger ved en av Indiahavets og verdens fineste naturlige havner. Byen er også hovedstad for Sri Lankas østprovins og for distriktet Trincomalee. Byens befolkning er beregnet til 105 000 (2004).

Tempel i Trincomalee

Trincomalee ligger i et område med tamilsk befolkningsflertall. De fleste av tamilene i området er hinduer, men katolikkene er også tallrike. Trincomalee er et katolsk bispesete.

Navn[rediger | rediger kilde]

Byen har hatt en rekke navn, Gōkarna, Kōna Malai, Tiru Kōna Malai (det siste betyr "De tre templers hellige høyde").

Historie[rediger | rediger kilde]

De første europeerne på stedet var portugiserne, som bygde et fort der i 1624, på den klippen som i dag kalles Swami Rock'. På toppen av klippen var det et berømt tempel, De tusen søylers pagode, men det ble revet av portugiserne. I 1639 angrep og inntok den hollandske admiral Westerwold stedet med en styrke på 12 skip. De gjenoppbygde fortet som var blitt ødelagt under angrepet, men oppgav snart stedet. I 1665 bygde de det opp større og sterkere, da det ble klart at både franskmennene og britene var interessert i denne havnen.

I 1672 erobret franskmennene Trincomalee. De sendte en ambassadør til Raja Singha i Kandy, og han gav dem tillatelse til å okkupere Trincomalee og Batticaloa. Men nederlenderne sendte snart en flåte som gjennomførte en vellykket blokade. Franskmennene satt fast i fortet uten vann og mat, og måtte snart gi seg.

Nederlenderne konsentrerte sin økonomiske virksomhet og militære nærvær om Galle og Colombo, og Trincomalee ble ikke skikkelig utviklet til tross for sin havn.

Britene derimot opprettholdt sin interesse, ettersom de ikke hadde noen skikkelig havn langs Koromandelkysten eller noe annet sted i området . Admiral Nelson kalte den for «den beste havnen i hele verden». Tidlig i januar 1782 erobret de Trincomalee. De hadde allerede på forhånd begynt hemmelige forhandlinger med kongen av Kandy, Sri Kirti, for å sikre seg en avtale. Men så falt kongen av hesten og døde av skadene to måneder etter av skadene. Den nye kongen, Rajadhirajasinha, nektet å samtale med britenes ambassadør. Samme år kom franskmennene tilbake og angrep; i august 1782 klarte de å fravriste britene fortet, som britene kalte Fort Fredrick.

Ved fredsavtalen i Paris i 1784 måtte Frankrike love å gi Trincomalee tilbake til den britiske visekongen av India. Men det tok nesten 12 år før britene i 1795 kom og gjenetablerte seg i byen.

Med utviklingen av sjøfarten og den maritime krigføring på 1800-tallet ble havnens verdi ikke lenger så vesentlig, og Trincomalee kom igjen i baklevja. Under annen verdenskrig var den de alliertes viktigste flåtebase i Indiahavet, men økonomisk forble byen akterutseilt av øyas vestkyst. Det hjalp heller ikke at det var stadig strid mellom tamiler og singalesere i området.

Den 26. desember 2004 ble byen hardt rammet av tsunamier utløst av en rekke undersjøiske jordskjelv langs en linje fra vest for Sumatra til Andamanene.

Se også[rediger | rediger kilde]